Korčok: Západný Balkán a ekonomické otázky budú hlavnými témami summitu EÚ

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 16:05 • 2 min
Korčok: Západný Balkán a ekonomické otázky budú hlavnými témami summitu EÚ

BRUSEL – Západný Balkán, ekonomický rast a zamestnanosť budú hlavnými témami summitu Európskej rady vo štvrtok a v piatok. Vyhlásil to štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok a vyplýva to aj z listu predsedu Európskej rady Donalda Tuska adresovaného lídrom členských štátov.

slovakia

left justify in out

"V popredí stoja otázky hospodárskeho rastu, pracovných príležitostí," uviedol Korčok. Debata by mala byť zameraná na budovanie jednotného trhu a súvisiacu obchodnú politiku EÚ. Tusk preto na summit pozval aj prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho.

 

"Dobrou správou je, že už dnes v záveroch na základe našej výzvy, aby sa venovala (Európska) komisia otázke rozdielnej kvality potravín, je konkrétna zmienka, kde Komisia akceptuje, že bude túto otázku riešiť, čiže tu vidieť, ako sa dá v tomto prípade z pozície krajín V4 formulovať veľmi jasné posolstvo, ktoré tu prišlo z Varšavy minulý týždeň a vidíme, že sa veľmi rýchlo pretavuje do záverov," konštatoval Korčok.

 

Ďalšou dôležitou témou summitu bude situácia na západnom Balkáne. "Viacerí z vás navrhli túto diskusiu na našom ostatnom stretnutí vzhľadom na aktuálne dianie. EÚ bude naďalej aktívna na západnom Balkáne a splní si svoje záväzky," píše v liste adresovanom hlavám štátov a vlád EÚ Tusk.

 

Podľa Korčoka by mala Únia ukázať väčšiu angažovanosť a empatiu na západnom Balkáne, pretože tento región spolupracoval s EÚ pri migračnej kríze a je dôležitý aj z bezpečnostného hľadiska.

 

Okrem nosných tém summitu sa upiera pozornosť na voľbu nového europrezidenta. O znovuzvolenie sa uchádza Poliak Donald Tusk, ktorého ale Varšava nepodporuje a navrhla vlastného kandidáta - Jaceka Saryusza-Wolského.

 

Lídri členských štátov budú vo štvrtok diskutovať okrem iného aj o pokroku v migračnej oblasti a zriadení úradu európskeho prokurátora. V piatok, už bez britskej premiérky Theresy Mayovej, budú lídri diskutovať o príprave na summit v Ríme, na ktorom si Únia 25. marca pripomenie 60. výročie podpisu Rímskych zmlúv.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies