Korčok: Vzťahy Európskej únie a Gruzínska sú vzorom úspešnej susedskej politiky EÚ

NETKY.SK • 27 September 2016, 18:36 • 2 min
Korčok: Vzťahy Európskej únie a Gruzínska sú vzorom úspešnej susedskej politiky EÚ

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok dnes na pracovnom obede prijal štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Gruzínska Gigiho Gigiadzeho.

slovakia

left justify in out

Spoločnému rokovaniu štátnych tajomníkov dominovala téma liberalizácie vízovej povinnosti pre občanov Gruzínska, ktorá je v súčasnosti diskutovaná na pôde Rady EÚ. Slovenská republika v pozícii predsedníckej krajiny momentálne vedie v Rade rokovania s cieľom dosiahnuť dohodu medzi členskými štátmi a následne vstúpiť do rokovaní s Európskym parlamentom tak, aby bol legislatívny proces zavŕšený čo najskôr.

 

Spomedzi krajín Východného partnerstva patrí Gruzínsko k tým, ktoré majú s Európskou úniou najintenzívnejšie vzťahy. Prielomom vo vzťahoch bol podpis Asociačnej dohody v roku 2014.

 

„Spoluprácu s Gruzínskom považujeme za vzor spolupráce medzi partnerskými krajinami a úniou,“ podotkol štátny tajomník I. Korčok, pričom poukázal na to, že Gruzínsko je príkladom úspechu Európskej susedskej politiky. V súvislosti s parlamentnými voľbami v Gruzínsku, ktoré sa uskutočnia 8. októbra, vyjadril očakávanie, že „nová gruzínska vláda sa prihlási k plneniu reforiem tak, ako sú vytýčené v Asociačnej dohode.“

 

S Gruzínskom má Slovenská republika najintenzívnejšie kontakty zo všetkých krajín južného Kaukazu. Posledným príkladom je oficiálna návšteva prezidenta SR A. Kisku v Gruzínsku, ktorá sa uskutočnila v júni tohto roku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies