Korčok v Berlíne: “Nemecko je najdôležitejším politickým a ekonomickým partnerom Slovenska”

NETKY.SK • 25 Január 2018, 20:16 • 2 min
Korčok v Berlíne: “Nemecko je najdôležitejším politickým a ekonomickým partnerom Slovenska”

BRATISLAVA - Bilaterálne vzťahy medzi Slovenskou republikou a Nemeckom sú 25 rokov po nadviazaní vzájomných diplomatických vzťahov na vynikajúcej úrovni. Nemecko je prvou krajinou, ktorá uznala samostatnú Slovenskú republiku krátko po polnoci 1. januára 1993. Odvtedy nadobudli naše vzájomné vzťahy mimoriadnu dynamiku – Nemecko sa stalo naším strategickým partnerom, s ktorým udržujeme výborné vzťahy tak na politickej ako aj na ekonomickej úrovni.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to vo štvrtok v Berlíne štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok v príhovore na úvod slávnostného koncertu v kaplnke Berlínskeho dómu organizovanom pri príležitosti 25. výročia vzniku SR a nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a NSR.

 

“Osobne ma teší, že Nemecko je najdôležitejším politickým a ekonomickým partnerom Slovenska. Ako to nedávno položartom povedal minister zahraničných vecí Nemecka Sigmar Gabriel, bez Slovenska by na svete jazdilo oveľa menej nemeckých áut,” povedal I. Korčok.

 

Nemecko patrí medzi kľúčových ekonomických partnerov SR: objem vzájomnej obchodnej výmeny tvorí približne pätinu celkového obratu nášho zahraničného obchodu.

 

Nadštandardnú úroveň vzájomných vzťahov potvrdzuje aj Memorandum o prehĺbenom dialógu medzi Slovenskom a NSR, podpísané v auguste minulého roka v nemeckom Wolfsburgu ministrami zahraničných vecí oboch krajín, ktoré umožňuje systematický, pravidelný politický i odborný kontakt medzi oboma krajinami na úrovni rezortov. Potvrdili to aj dnešné pracovné konzultácie I. Korčoka s jeho nemeckým partnerom Michaelom Rothom.

 

„Máme záujem na systematickom posilňovaní našej spolupráce a prehĺbení štrukturovaného dialógu v rozsahu pripravovaného Akčného plánu. Nemecko vnímame ako európskeho lídra, zhodujeme sa v mnohých otázkach súvisiacich s budúcnosťou EÚ, kde spoločne vidíme potrebu dostať európsky projekt bližšie k občanom, riešiť otázky, ktoré sa nás zásadne dotýkajú, ako sú nezamestnanosť, ale aj migrácia či ochrana proti terorizmu,“ povedal I. Korčok, ktorý s partnerom hovoril aj o otázkach nastavenia budúcich vzťahov vnútri EÚ.

 

V rozhovore so štátnou tajomníčkou spolkového ministerstva vnútra Emily Haber dominovala téma migrácie a ochrany vonkajších hraníc Európskej únie. I. Korčok konštatoval, že predlžovanie kontrol na vnútorných hraniciach, osobitne na tých, kde nie je migračný tlak ako napríklad na hranici medzi Slovenskou republikou a Rakúskom, nie je riešením. „Jedinou cestou je ochrana vonkajších hraníc Únie. Európa musí nájsť riešenie na otázku migrácie, a to vrátane reformy Dublinského azylového systému. V zmysle rozhodnutia Európskej rady máme čas do júna tohto roka,“ upozornil I. Korčok, ktorý v tejto súvislosti konštatoval, že tzv. povinné kvóty na relokácie utečencov do krajín EÚ nie sú riešením, a nástojenie na nich hrozí vytváraním nových deliacich čiar v Európe, ktoré nikomu a ničomu neprospejú. „Sme za riešenia, ktoré fungujú a sú udržateľné. Od začiatku zdôrazňujeme, že ochrana vonkajších hraníc je kľúčov, a je dobré, že v tejto veci sa nám darí dosahovať širšiu dohodu,“ uviedol štátny tajomník MZVaEZ SR.

 

Oficiálnu časť programu v Berlíne uzavrel I. Korčok rokovaním so štátnym tajomníkom a kancelárom Úradu prezidenta NSR Stephanom Steinleinom, počas ktorého sa partneri venovali vnútropolitickej situácii v Nemecku po rozhodnutí o vytvorení tzv. veľkej koalície (SPD, CDU, CSU) ako aj niektorým európskym a medzinárodným otázkam.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies