Korčok: Slovensko presadzuje kredibilitu procesu rozširovania EÚ

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 06:31 • 2 min
Korčok: Slovensko presadzuje kredibilitu procesu rozširovania EÚ

BRATISLAVA - Prioritou Slovenska ako predsedníckeho štátu v Rade Európskej únie (EÚ) je kredibilita rozširovacieho procesu EÚ.

slovakia

left justify in out

Splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok to uviedol po dnešnom rokovaní, týkajúcom sa procesu a politiky rozširovania. Rokovanie, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia kandidátskych krajín, Európskej komisie a Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, bolo súčasťou dvojdňového stretnutia (24.-25.7.) ministrov a štátnych tajomníkov členských štátov Európskej únie zodpovedných za európske záležitosti.

 

"Chceme, aby v procese rozširovania bolo jasné, čo majú krajiny robiť a na druhej strane chceme hovoriť s členskými krajinami a povedať im, že ak kandidáti robia konkrétne kroky, tak na konci nášho predsedníctva musí byť ten pokrok smerom k Európskej únii veľmi zreteľný," uviedol Korčok, ktorý pripomenul, že politika rozširovania je jednou z priorít slovenského predsedníctva. "Preto sme chceli hneď na začiatku vyvolať takúto diskusiu, aby sme sa dozvedeli pohľad kandidátskych krajín, ako vidia najbližšie obdobie," vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR po rokovaní so zástupcami Albánska, Srbska, Čiernej Hory, Macedónska a Turecka.

 

Korčok zopakoval, že krajina polmesiaca ostáva aj v súčasnej turbulentnej vnútropolitickej situácii dôležitým partnerom pre EÚ. "Máme s Tureckom akčný plán, legitímne inštitúcie majú podporu, zároveň pozorne sledujeme všetky kroky, ktoré Turecko prijíma," zdôraznil Korčok. "Všetky tieto kroky musia byť v súlade s demokratickými princípmi a kodanskými kritériami, ktoré sú podmienkou pokračovania v rokovaní v rámci prístupového procesu," uviedol Korčok.

 

Po dnešnej diskusii o téme rozširovania EÚ bude pondelkové (25.7.) rokovanie zamerané na problematiku napĺňania a komunikovania strategických priorít EÚ, ktoré Európska rada v júni 2014 zadefinovala v dokumente Strategická agenda pre Úniu v čase zmien. Tento materiál stanovil päticu oblastí politických priorít EÚ. Avizovanou súčasťou diskusie bude aj otázka zlepšenia komunikácie s občanmi o európskych témach a pozitívnom prínose Európskej únie pre ich každodenný život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona