Korčok s veľvyslankyňou Helénskej republiky o aktuálnych výzvach EÚ

NETKY.SK • 17 Január 2017, 16:57 • 2 min
Korčok s veľvyslankyňou Helénskej republiky o aktuálnych výzvach EÚ

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok dnes (17. januára) prijal veľvyslankyňu Helénskej republiky v Slovenskej republike Mariu Louisu Marinakisovú. Partneri na stretnutí pozitívne zhodnotili dlhodobo priateľské bilaterálne vzťahy medzi krajinami a prediskutovali aktuálny zahraničnopolitický vývoj, predovšetkým v oblasti európskych politík.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník I. Korčok veľvyslankyni prezentoval hlavné výsledky, ktoré dosiahlo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a spoločne zhodnotili perspektívy vývoja európskych politík s dôrazom na migráciu a jednotný trh. Partneri sa zhodli, že hlavnou výzvou najbližšieho obdobia budú rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktorých začiatok sa očakáva krátko po predpokladanej marcovej notifikácii Spojeného kráľovstva o jeho úmysle vystúpiť z EÚ. Popri procese Brexitu už prebieha proces vnútornej reflexie v EÚ, ktorej súčasťou sú aj úvahy o jej budúcom fungovaní po odchode Spojeného kráľovstva.

 

Obaja partneri potvrdili, že hlavnou úlohou v tomto smere zostáva schopnosť pretaviť európske politiky do konkrétnych výsledkov, ktoré budú hmatateľné a zrozumiteľné pre občanov Únie. Štátny tajomník I. Korčok v tejto súvislosti pripomenul, že túto ambíciu si kládlo aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, pričom vo viacerých oblastiach, ako napríklad Jednotný digitálny trh alebo Energetická únia, ju aj úspešne naplnilo.

 

Na stretnutí I. Korčok zároveň potvrdil, že Slovenská republika bude naďalej podporovať Grécko vo výzvach, ktorým čelí, a to najmä v súvislosti s jeho pozíciou krajiny vystavenej migračným tokom smerujúcim do EÚ. Partneri sa v tejto súvislosti dotkli aj konceptu efektívnej solidarity, ktorý pripravilo slovenské predsedníctvo ako základ pre budúci kompromis v otázke migračnej a azylovej politiky EÚ.

 

V otázke bilaterálnych vzťahov prevládala medzi partnermi zhoda na tom, že aj napriek ich vysokej úrovni naďalej existuje priestor na posilnenie vzájomnej spolupráce, medzi inými, v hospodárskej oblasti ako aj v oblasti turizmu či vzdelávania.

 

Štátny tajomník I. Korčok dnes rokoval s novou tureckou veľvyslankyňou Asligül Ügdül

 

„Máme eminentný záujem na budovaní dôvery medzi Európskou úniou a Tureckom,“ zdôraznil dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok na rokovaní s dezignovanou veľvyslankyňou Tureckej republiky Asligül Ügdül.

 

Štátny tajomník Korčok a veľvyslankyňa Ügdül sa zhodli na vynikajúcej úrovni bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Tureckom, ktorá sa pretavuje do stúpajúcej obchodnej výmeny a do prehlbujúcej sa spolupráce v oblasti cestovného ruchu.

 

Partneri sa venovali aj zhodnoteniu výsledkov historicky slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Veľvyslankyňa Ügdül ocenila priebeh slovenského predsedníctva a úlohu Slovenskej republiky pri obnovovaní dialógu a dôvery medzi EÚ a Tureckom, ktorú zohralo po júlovom neúspešnom pokuse o prevrat.

 

Štátny tajomník I. Korčok záverom vyjadril presvedčenie, že pôsobenie novej veľvyslankyne Asligül Ügdül prispeje k ďalšiemu prehlbovaniu dobrých vzťahov medzi našimi krajinami. Stretnutie predchádzalo plánovanému odovzdaniu poverovacích listín novej veľvyslankyne do rúk prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, ktoré sa uskutoční 18. januára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies