Korčok priznáva ťažké rokovania s výborom EP pre ústavné veci

NETKY.SK • 5 September 2016, 18:17 • 2 min
Korčok priznáva ťažké rokovania s výborom EP pre ústavné veci

BRUSEL - Očakávania, ktoré má Európa od nadchádzajúceho neformálneho summitu EÚ v Bratislave, a priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ pri spolupráci s Európskym parlamentom (EP) boli dnes hlavnými témami vypočúvania štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenca vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivana Korčoka vo Výbore EP pre ústavné veci (AFCO).

slovakia

left justify in out

Výbor AFCO pod vedením poľskej europoslankyne Danuty Hübnerovej sa venuje najmä inštitucionálnym otázkam EÚ, uplatňovaniu základných zmlúv a ďalšiemu smerovaniu integračného procesu.

 

Hübnerová počas spoločného vystúpenia s Korčokom priznala, že SR prevzala šéfovanie Rade EÚ v zložitých časoch. Vyjadrila želanie, aby neformálne rokovania 27 lídrov únie v Bratislave boli úspešné a pripomenula, že so Slovenskom bude jej výbor pracovať na dvoch "extrémne náročných" agendách, ktoré sa priamo týkajú činnosti europarlamentu.

 

Ide najmä o reformu legislatívy upravujúcej voľby do EP, kde AFCO navrhuje niektoré zmeny. Hübnerová by chcela dokončenie príslušných úprav ešte pred europarlamentnými voľbami v roku 2019, "či už budú za účasti Británie, alebo bez nej". Druhou náročnou agendou je legislatíva ešte z roku 1995 o vyšetrovacích právomociach zákonodarného zboru EÚ. "Dúfame, že počas slovenského predsedníctva budeme schopní dosiahnuť pokrok v tomto smere," povedala šéfka AFCO.

 

Korčok priznal, že v tomto momente nedokáže zaručiť úspech rokovaní s AFCO v tejto agende. Podľa jeho slov sú to "citlivé otázky". Spresnil, že pri legislatíve, ktorá má po novom upravovať voľby do EP, má táto inštitúcia veľké ambície.

 

"Pri tejto otázke, ktorá sa priamo dotýka aj kompetencií členských štátov a národných parlamentov, budeme mať veľmi ťažkú úlohu. A rovnaká situácia je aj v druhom dôležitom návrhu legislatívy, ktorá sa týka vyšetrovacích právomocí," opísal situáciu Korčok, ktorý je poverený vládou SR zastupovaním našej krajiny pri vykonávaní predsedníctva v Rade EÚ vo vzťahu k inštitúciám EÚ.

 

Korčok v závere upozornil, že pri oboch návrhoch je problémom to, že sa priamo týkajú kompetencií členských štátov únie, a keďže europarlament sa netají s tým, že v oboch prípadoch má veľké ambície, na Slovensko šéfujúce Rade EÚ dopadne nevďačná úloha "hľadať nejaký priesečník" medzi záujmami 27 členských štátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies