Korčok: Príprava na rokovania so Spojeným kráľovstvom sa posunula z predprípravnej do prípravnej fázy

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 16:29 • 2 min
Korčok: Príprava na rokovania so Spojeným kráľovstvom sa posunula z predprípravnej do prípravnej fázy

BRATISLAVA - Dnes sa uskutočnilo ďalšie zasadnutie Medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit na úrovni štátnych tajomníkov. Ide o prvé stretnutie od prijatia usmernení Európskej rady k brexitu 29. apríla 2017 a predstavenia prvého návrhu negociačných smerníc na rokovania so Spojeným kráľovstvom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok informoval rezortných kolegov a sociálnych partnerov o hlavných negociačných líniách obsiahnutých v usmerneniach.

 

"Zachovanie jednoty EÚ27 v rokovaniach je v otázke brexitu nevyhnutné. Táto zásada sa môže javiť ako samozrejmosť, ale v praxi bude pri týchto náročných rokovaniach so skúseným partnerom, akým Spojené kráľovstvo nepochybne je, potrebné ju neustále potvrdzovať."

 

K ďalším princípom patrí uplatnenie fázového prístupu k rokovaniam – najskôr dohoda o vystúpení a následne dohoda o budúcich vzťahoch, ďalej uplatňovanie dohľadu Európskej rady nad celým procesom, ako aj zámer rokovať v rámci jedného balíka pod heslom "kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič".

 

V nadväznosti na požiadavku partnerov a s cieľom poskytnúť aktuálne informácie priamo z Londýna sa stretnutia zúčastnil veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve Ľubomír Rehák. Veľvyslanec priblížil miestnu politickú situáciu pred predčasnými voľbami a aktivity zastupiteľského úradu v Londýne v oblasti informovania slovenských občanov nachádzajúcich sa v Spojenom kráľovstve o záležitostiach brexitu. Veľvyslanectvo SR v Londýne poskytuje informácie týkajúce sa brexitu na svojej webovej stránke. Uskutočnilo sa už stretnutie s našimi občanmi v Spojenom kráľovstve s ambíciou opakovania.

 

Dňa 28. apríla 2017 SR taktiež oficiálne oznámila svoju kandidatúru na získanie sídla Európskej liekovej agentúry a expertná skupina pod vedením Ministerstva zdravotníctva SR pripravuje ponuku a obsah kandidatúry. Postup pre presídlenie agentúry bude známy v júni 2017, rozhodnutie sa predpokladá na jeseň.

Ďalšie stretnutie koordinačnej skupiny je predbežne naplánované po júnovej Európskej rade.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies