Korčok: Priority Malty v Rade EÚ sú odrazom kontinuity a spolupráce predsedníckeho Tria

NETKY.SK • 24 Január 2017, 17:14 • 2 min
Korčok: Priority Malty v Rade EÚ sú odrazom kontinuity a spolupráce predsedníckeho Tria

BRATISLAVA/VALLETTA - S cieľom otvorene diskutovať o prioritách maltského predsedníctva a o budúcnosti Európskej únie sa v dňoch 23. a 24. januára konalo v maltskom hlavnom meste Valletta neformálne zasadnutie ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských štátov EÚ. Slovenskú republiku na tomto zasadnutí reprezentoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných veci a európskych záležitosti (MZVaEZ) SR a splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

Ministri a štátni tajomníci sa v rámci prvého panela venovali prioritám, ktoré si stanovilo maltské predsedníctvo na nasledujúcich šesť mesiacov. Malta sa chce zamerať najmä na riešenie migrácie, posilňovanie jednotného trhu a bezpečnosti, ale aj na sociálne otázky, práva menšín a na námornú politiku.

 

"Vítam, že naši maltskí kolegovia vo viacerých oblastiach nadväzujú na výsledky slovenského predsedníctva, čím sa zachováva výrazná miera kontinuity v predsedníctve Rady EÚ," uviedol splnomocnenec vlády SR Korčok. Zdôraznil tiež, že hlavnou úlohou EÚ v nasledujúcom polroku je pracovať na prehlbovaní konsenzu medzi členskými štátmi v otázke migrácie a prinášať výsledky pre občanov v oblasti jednotného trhu - napríklad aj definitívnym zrušením roamingu alebo geoblockingu.

 

Ministri a štátni tajomníci v druhom paneli neformálneho zasadnutia diskutovali o budúcnosti Európskej únie v kontexte pripravovaných summitov lídrov EÚ vo Vallette (3. 2.) a v Ríme. V diskusii prevládla zhoda, že napriek nie vždy rovnakým názorom na riešenie aktuálnych problémov, je aj naďalej potrebné pracovať na konsenze a hľadaní spoločných riešení. "Súčasné výzvy naznačujú, že bude potrebné vyjsť zo začarovaného kruhu, nabrať sebadôveru a mobilizovať naše úsilie - a to nielen vo vnútorných európskych politikách, kde sa aj vďaka bratislavskému samitu podarilo priniesť konkrétne výsledky," konštatoval štátny tajomník Korčok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies