Korčok: Prioritou je, aby brexit čo najmenej uškodil Slovákom v Británii

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 12:33 • 2 min
Korčok: Prioritou je, aby brexit čo najmenej uškodil Slovákom v Británii

BRUSEL/BRATISLAVA – O štatúte Slovákov žijúcich na Britských ostrovoch a podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie rokoval v pondelok (10.4.) štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok s hlavným vyjednávačom Únie pre brexit Michelom Barnierom. Záujmom Slovenska je podľa Korčoka zachovať si s Londýnom čo najlepšie vzťahy aj po brexite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Včera sme zdôraznili dve dôležité veci. Najviac nám záleží na tom, aby naši občania, ktorí dnes už žijú vo Veľkej Británii, aby im bola spôsobená čo najmenšia ujma, pokiaľ chcú zostať vo Veľkej Británii žiť aj po jej odchode z Európskej únie," uviedol Korčok.

 

Vysvetlil, že Slováci, ktorí budú chcieť odísť do Spojeného kráľovstva po brexite, musia počítať s tým, že už nebudú mať také prijateľné podmienky ako doposiaľ.

 

"Druhá vec je dôležitá nielen pre nás, ale pre všetky krajiny, aby sme sa najprv dohodli na podmienkach odchodu. Je to ako pri rozvode, treba sa pozrieť na účty, ktoré máme, a všetky spoločné záväzky, a tu treba mať veľmi jasno, lebo na to sa pýtajú občania, predstavitelia podnikateľského sektora. Slovensko chce mať tie najlepšie vzťahy s Veľkou Britániou po jej odchode aj preto, že je to dôležitý investor," skonštatoval slovenský diplomat.

 

S brexitom súvisí aj sťahovanie viacerých agentúr EÚ z Britských ostrovov do iných členských štátov. Korčok potvrdil, že Slovensko má záujem, aby sa Európska agentúra pre lieky (EMA) presunula z Londýna do Bratislavy.

 

"Budeme tlačiť na to, aby toto rozhodnutie bolo prijaté nielen čo najskôr, ale s ohľadom na to, že prednosť musia mať tie krajiny, ktoré ešte sídlo agentúry nemajú. A medzi ne patrí aj Slovenská republika," zhrnul.

 

Na druhej strane štátny tajomník poukázal na to, že teraz je na Slovensku, aby pripravilo konkurencieschopnú ponuku. EMA je najväčšia agentúra Európskej únie sídliaca v Spojenom kráľovstve a o jej presídlenie okrem Slovenska prejavilo záujem ďalších 20 členských štátov. Agentúra má 900 zamestnancov a rozpočet 322 miliónov eur. O jej umiestnení rozhodnú hlavy štátov a vlád členov EÚ.

 

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálne požiadala o odchod z Únie aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa začalo dvojročné obdobie, počas ktorého by sa malo Spojené kráľovstvo s EÚ dohodnúť na podmienkach brexitu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies