Korčok: Pri brexite budú prioritou Slovenska záujmy jeho občanov

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 13:53 • 2 min
Korčok: Pri brexite budú prioritou Slovenska záujmy jeho občanov

BRATISLAVA – Pri rokovaniach o odchode Veľkej Británie z Európskej únie budú prioritou Slovenska záujmy krajiny a jej občanov. V reakcii na oficiálnu notifikáciu žiadosti Veľkej Británie to dnes uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že po dnešku sa vyjasnia otázky ohľadom ďalšieho postupu v prípade brexitu a začne sa príprava na rokovania. Tá vyústi mimoriadnym summitom 29. apríla v Bruseli a následne začnú komplexné rokovania Únie s Britániou.

 

„Chcem povedať za Slovensko, že Britániu považujeme teraz, ale aj v budúcnosti za veľmi dôležitú krajinu. Ekonomicky je to veľmi silný investor na Slovensku, takže našou prioritou je zachovať a presadiť naše záujmy, záujmy našich občanov, ale mať aj po odchode Británie nastavené veľmi dobré bilaterálne vzťahy,“ zdôraznil Korčok.

 

Štátny tajomník zároveň potvrdil, že Slovensko bude mať záujem o to, aby sa Európska agentúra pre lieky (EMA) presunula z Londýna do Bratislavy. Ministerstvo si pritom podľa Korčoka uvedomuje, že v tejto otázke je veľká konkurencia medzi členskými štátmi. Výhodou Slovenska môže byť, že zatiaľ na jeho území únijná agentúra nepôsobí.

 

„Je to obrovská agentúra, ktorá má tisíc zamestnancov, a pochopiteľne, krajina musí ponúknuť adekvátne a konkurenčné prostredie. Je to umiestnenie všetkých týchto zamestnancov, samozrejme, rodinných príslušníkov, vytvorenie celej infraštruktúry, ale ideme sa o to pokúsiť,“ doplnil.

 

Britská premiérka Theresa Mayová v utorok (28.3.) podpísala list, ktorým dnes Spojené kráľovstvo oficiálne požiadala o odchod z Európskej únie. List, ktorým Británia uplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy, odovzdal dnes o 13.30 h SELČ predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi veľvyslanec Británie pri EÚ Tim Barrow.

 

Očakáva sa, že Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou. Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla. O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona