Korčok pozná športoviská pre OH, nevidí to tak dramaticky

NETKY.SK • 5 August 2015, 17:30 • 2 min
Korčok pozná športoviská pre OH, nevidí to tak dramaticky

BRATISLAVA - Šéf štábu SOV pre OH 2016 v Riu de Janeiro a vedúci slovenskej výpravy na tejto olympiáde Peter Korčok pozorne vníma všetky informácie, ktoré médiá prinášajú o dejisku najbližšej olympiády.

slovakia

left justify in out

Keďže má osobné skúsenosti so športoviskami v tomto brazílskom veľkomeste, veci nevidí až tak dramaticky, ako o nich informujú novinári. Navyše, po skúsenostiach z predchádzajúcich olympijských hier, na ktorých štartoval, považuje rôzne "Jóbove správy" a systematické maľovanie katastrofických scenárov za akýsi povinný folklór, bez ktorého prípravy svetového sviatku športu už nemôžu byť.

 

"Stáva sa už pravidlom, že pred každou olympiádou sa šíria podobné katastrofické scenáre a poplašné správy. Tak to bolo pred olympiádou v Aténach v roku 2004, tak to bolo aj pred Pekingom 2008 - a dokonca aj pred vlaňajšími zimnými olympijskými hrami v Soči," reagoval Peter Korčok na otázku agentúry SITA a pokračoval: "Napokon vždy všetko dobre dopadlo. Organizátori predchádzajúcich olympiád vždy všetko stihli urobiť, aj keď to v niektorých prípadoch bolo naozaj na poslednú možnú chvíľu." 

 

Korčok svoje tvrdenie tiež podložil správami od členov koordinačnej komisie MOV, ktorá stráži termíny príprav OH 2016 a jej členovia chodia do Ria na pravidelné návštevy. "Z poslednej návštevy koordinačnej komisie vychádzajú veľmi pozitívne správy v tom zmysle, že časové manko, ktoré Brazílčania mali z minulého obdobia, postupne dobiehajú a sklz vyrovnávajú. Takže by to mali stihnúť. Sú to fakt pozitívne informácie. Treba však otvorene povedať, že reálne je ohrozené dobudovanie infraštruktúry pre bežnú populáciu, ktorá sa mala pri tejto príležitosti ešte urobiť. To sa týka predovšetkým metra a rozšírenia jeho liniek. Tak isto by mali byť dobudované trasy pre autobusy, ktoré počas olympiády mali slúžiť iba preprave olympionikov na jednotlivé športoviská. Aj tam je tiež nejaký časový sklz. Uvidíme, ako to napokon celé dopadne." 

 

Predseda Slovenského atletického zväzu (SAZ) a člen výkonného výboru Slovenského olympijského výboru (SOV) Peter Korčok od roku 2010 navštívil Rio de Janeiro už trikrát, v polovici augusta sa do mesta pod svetoznámu sochu Krista chystá po štvrtý raz. "Čo sa týka športovísk, niektoré som videl na vlastné oči. Mám o nich informácie ešte z roku 2013, keď som sa v novembri zúčastnil na Dni otvorených dverí, ktorý organizátori prichystali pre zástupcov národných olympijských výborov. Odvtedy sa veci určite pohli správnym smerom. Organizátori robia všetko pre to, aby sa Rio de Janeiro úlohy hostiteľa športovcov z celého sveta zhostilo veľmi dobre. Aj prezidentka Brazílie dala záruky, že potrebné zázemie pre olympiádu bude včas hotové. Určite urobia maximum, aby sa účastníci OH v Riu cítili veľmi dobre." 

 

Bývalý reprezentant v chôdzi bol prvýkrát v dejisku najbližšej olympiády pred šiestimi rokmi. "Bolo tam valné zhromaždenie Svetovej rady vojenského športu, na ktorom som bol zástupcom Slovenska. Už vtedy som videl, že pri budovaní športovísk má Brazília dlhodobú koncepciu. Je to fakt dlhodobý proces," pripomenul P. Korčok a pokračoval: "Množstvo športových objektov postavili pred rokom 2007, keď Brazília hostila Panamerické hry. O tri roky neskôr v roku 2010 tam boli spomenuté Svetové vojenské hry a v roku 2014 zasa majstrovstvá sveta vo futbale. Takže prevažnú časť potrebných športovísk už mali v Brazílii hotovú pred piatimi - šiestimi rokmi." 

 

Podľa neho zdrojom poplašných správ je predovšetkým výstavba špecifických stavieb, ktoré Brazílčania nepotrebovali pre doterajšie športové akcie. "Treba na rovinu povedať, že Brazílčania musia postaviť iba niektoré špecifické objekty, napríklad areál pre vodný slalom, keďže na spomenutých celosvetových, resp. kontinentálnych podujatiach vodný slalom nebol. Rovnako treba postaviť, resp. dokončiť olympijskú dedinu, celý olympijský park. Celá tá časť ešte nie je hotová. Robia sa priestory pre ďalšie športy, na ktorých sa budú odohrávať súťaže celosvetového multišportového sviatku," objasnil P. Korčok možné zdroje negatívnych informácií o dejisku budúcoročnej olympiády. 

 

"Informácie nejaké mám, nejaké ešte určite v najbližšom čase získam. Som plný očakávania, čo na nás tam v polovici augusta, prakticky necelý rok pred olympiádou, vlastne čaká a aký je naozaj reálny stav vecí v Riu. Bude to krátka návšteva. Potrvá iba tri-štyri pracovné dni a hneď sa vraciame späť domov," povedal šéf slovenskej misie na OH 2016 na margo najbližšej pracovnej exkurzie v ich dejisku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies