Korčok: Obrana a bezpečnosť nie je biznisom predsedníctva, ale lídrov

NETKY.SK • 19 December 2016, 12:43 • 2 min
Korčok: Obrana a bezpečnosť nie je biznisom predsedníctva, ale lídrov

BRATISLAVA – V spoločnej obrannej a bezpečnostnej politike sa neurobil pokrok, prestupujeme na jednom mieste, ale táto politika nie je biznisom predsedníctva, je to agenda politických lídrov. Vyhlásil to dnes splnomocnenec vlády pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok na diskusii "EÚ na sklonku slovenského predsedníctva v Rade EÚ" v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Je naivné si myslieť, že zásadný posun je možné urobiť činnosťou predsedníctva zdola, toto je agendou politických lídrov. Chýba mi líderstvo kľúčových krajín EÚ akými sú Francúzsko, Nemecko pretože bez vytvorenia určitého momentu nebudú nikdy posuny," uviedol Korčok, pričom sa obáva, že ten pravý moment tu bol po brexite, ktorý mal štáty zomknúť. Napriek tomu, že viacerí kritizujú oblasť migrácie, splnomocnenec ju považuje za úspešnú, keďže sa Slovensku podarilo zmeniť myslenie jednotlivých štátov.

 

Ocenil, že slovenskému predsedníctvu sa taktiež podarilo tému brexitu oddeliť od ostatných tém. Podľa neho predsedníctvo prinieslo dve dôležité skutočnosti - výsledky a skúsenosť. "Všetci sme vedeli, že nám to ukáže Úniu, ktorú sme dovtedy nepoznali, keďže sa hovorí, že krajina sa stane právoplatným členom až keď prežije predsedníctvo," uviedol Korčok.

 

Dušan Chrenek zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR potvrdil, že Európska komisia je spokojná so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Ocenila podľa neho viaceré oblasti predovšetkým bratislavský summit európskej 27, ratifikáciu Parížskej dohody o klimatických zmenách, podpis obchodnej dohody s Kanadou, spustenie Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže či mnoho oblastí v rámci digitálneho trhu. Taktiež ocenil dosiahnutú dohodu na rozpočte 2017.

 

"Je to veľký prínos aj pre Slovensko, ktoré sa naozaj zviditeľnilo v Európe, ale aj po celom svete. Dokázalo, že má schopných ľudí a dokáže viesť EÚ. Možno väčší pokrok by sme čakali v otázke migrácie," pripustil vedúci Zastúpenia EK v SR, pričom dokončené podľa neho neboli napríklad ani témy európskeho prokurátora, témy v oblasti Hospodárskej a menovej únie či v sociálnej oblasti.

 

Štátny tajomník Ministerstva financií SR Ivan Lesay si myslí, že prioritou slovenského predsedníctva bolo technokraticky ho zvládnuť. "Podarilo sa nám udržať EÚ za chodu v kontexte všetkých kríz, to bol veľký výkon, ktorý sa nám podľa mňa podarilo splniť na 100 percent," ocenil. Vyzdvihol výsledky, ktoré dosiahli napríklad v boji proti daňovým únikom. Za vrchol diskusií označil neformálne stretnutie ministrov financií v Bratislave.

 

Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) ocenila pripravenosť predsedníctva. Pozitívnym momentom podľa nej je, že slovenskí politici objavili EÚ v pozitívnom slova zmysle. "Osobne ale, predsedníctvo je pre mňa byrokratický a administratívny proces a ten sme zvládli excelentne," ocenila. K úspešnému hodnoteniu sa pridal i europoslanec Ivan Štefanec (KDH), rezervy však vidí v troch oblastiach v ktorých sa nepodarilo dosiahnuť dohodu – v oblasti migrácie, v ktorej podľa neho minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zlyhal, v spoločnej obrannej politike a vo finančnej oblasti.

 

"Do budúcna je potrebné udržať európske nasadenie, lepšie vysvetľovať občanom, ale aj sústrediť sa na pre nich užitočné veci," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies