Korčok na Gymnichu: EÚ musí investovať do budúcnosti západného Balkánu

NETKY.SK • 16 Február 2018, 09:44 • 2 min
Korčok na Gymnichu: EÚ musí investovať do budúcnosti západného Balkánu

SOFIA - Aktuálny vývoj v Sýrii, európska perspektíva krajín západného Balkánu či situácia v Severnej Kórei boli témami prvého dňa pravidelného neformálneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie, tzv. formátu Gymnich, ktorý sa v tomto roku koná v bulharskom hlavnom meste Sofia.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR). "Politické riešenie situácie v Sýrii treba hľadať v Ženeve," uviedol vo štvrtok štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok v súvislosti s prvou témou stretnutia, pričom akcentoval, že vojenská angažovanosť regionálnych hráčov má potenciál vážne ohroziť tento dialóg a perspektívy politického riešenia.

 

"V súčasnej situácii je teda zásadné nevyvolávať a neeskalovať napätie," dodal. Ministri potvrdili svoju podporu ženevskému procesu pod záštitou OSN ako jedinej cesty na dosiahnutie vnútrosýrskeho politického riešenia.

Únia je v Sýrii viditeľná predovšetkým z pozície donora a podporovateľa humanitárnych iniciatív. "Podpora EÚ na rekonštrukciu Sýrie však musí byť silne naviazaná na vytvorenie podmienok na návrat miliónov utečencov," poukázal Korčok.

 

Stretnutie šéfov diplomacií EÚ sa koná iba týždeň po tom, ako Únia predstavila svoju novú stratégiu na integráciu regiónu západného Balkánu. Investovanie Únie do budúcnosti západného Balkánu považuje Korčok za nevyhnutné. "Ak sa nebudeme intenzívnejšie angažovať v tomto priestore, vyplnia ho za nás iní hráči. Na západnom Balkáne musíme byť proaktívni a viditeľní," zhodnotil.

 

"Očakávame však, že aj lídri krajín regiónu budú veľmi aktívne tlmočiť svojim občanom, čo EÚ už dnes pre nich robí. Nemôže predsa zanikať fakt, že EÚ je najväčším investorom a obchodným partnerom a poskytuje týmto krajinám stovky miliónov eur pomoci," dodal štátny tajomník.

 

V rámci diskusie o situácii v Severnej Kórei ministri zhodnotili vývoj v tejto východoázijskej krajine v uplynulých mesiacoch. "S ministrami sme sa zhodli, že pozvanie juhokórejského prezidenta do KĽDR môže byť pozitívnym signálom. Avšak naša politika prísnych sankcií nateraz zostáva v platnosti," povedal Korčok. Gymnich pokračuje v piatok stretnutím s kandidátskymi krajinami na tému spolupráce a partnerstva v oblasti bezpečnosti a obrany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies