Korčok: Junckerova správa o stave únie súznie s prioritami predsedníctva SR

NETKY.SK • 14 September 2016, 15:09 • 2 min
Korčok: Junckerova správa o stave únie súznie s prioritami predsedníctva SR

ŠTRASBURG - Správa o stave Európskej únie, ktorú dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu predniesol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, potvrdzuje, že priority, ktoré si dalo Slovensko na čele Rady EÚ, sú správne. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

Korčok v mene krajiny predsedajúcej Rade EÚ vystúpil v poradí ako desiaty rečník v rámci rozpravy po odznení Junckerovej správy. Povedal, že bol svedkom širokej debaty o tom, kde sa únia nachádza, pričom základným posolstvom je, že nikto nič neprikrášľuje.

 

"Všetci vieme, kde sme sa po referende o brexite ocitli, ale máme väčší problém, a to je strata dôvery zo strany občanov," zhodnotil situáciu Korčok. Ocenil, že význam neformálneho summitu v Bratislave sa odrazil nielen v Junckerovej správe, ale aj vo vystúpeniach poslancov, ktorí dali najavo, že majú od podujatia v Bratislave veľké očakávania.

 

"Je dobré, že sme sa dostali do epicentra európskeho záujmu," priznal Korčok, zároveň však v pléne EP upozornil na to, že od summitu v Bratislave nemožno očakávať jeden kompletný a sofistikovaný recept na to, ako vyriešiť problémy nahromadené v únii za posledné desaťročia.

 

Korčok zdôraznil, že snahou Slovenska je zamerať sa na tomto summite na to, čo najviac ľudí trápi, na migráciu, vnútornú bezpečnosť a ekonomické otázky. Všetky tieto oblasti boli predmetom Junckerovej správy, ktorá je podľa Korčoka veľmi dôležitá pre slovenské predsedníctvo v EÚ, lebo šéf exekutívy EÚ naznačil, s akými legislatívnymi návrhmi a iniciatívami chce Brusel prísť v nasledujúcom období.

 

"Pozitívna správa je v tom, že to, čo sme si predsavzali ako predsedníctvo, či už vo finančnej oblasti alebo rozpočte, v energetike, digitálnej ekonomike alebo klimatické ciele, tu všade cítim, že sme dobre nastavili naše priority," zhodnotil Korčok význam Junckerovej výročnej správy. Podľa jeho slov je dôležité, že od Juckera zaznel silný apel na to, o čo sa snaží aj slovenské predsedníctvo - konkrétne výsledky pre ľudí a pokus zabrániť ďalšej fragmentácii medzi krajinami únie.

 

Predseda EK v rámci svojho prejavu vyzval Slovensko, aby ako predsednícka krajina prekonala rozdiely medzi členskými štátmi v oblasti migrácie. "Tu nemáme jednotu názorov. Na otázku povinných kvót a relokácií. Toto posolstvo prijímame, ale povedal som, že bude ťažké preklenúť tieto rozdiely," uviedol Korčok. Spresnil, že v tejto otázke chce slovenské predsedníctvo hľadať určité alternatívy, a preto hovoríme o "flexibilnej solidarite", čo znamená vytvorenie systému, ktorý nebude len diktovať, pokiaľ ide o kvóty, ale dá možnosť členským štátom hľadať iné formy, ako sa zapojiť do solidarity pri riešení otázky utečencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona