Korčok: Európska komisia má záujem na úspechu predsedníctva SR v Rade EÚ

NETKY.SK • 19 Január 2016, 07:37 • 2 min
Korčok: Európska komisia má záujem na úspechu predsedníctva SR v Rade EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) uistila Slovensko o svojom záujme na tom, aby bolo nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie úspešné. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR to dnes uviedlo v súvislosti s rokovaním rezortného štátneho tajomníka Ivana Korčoka s prvým podpredsedom EK Fransom Timmermansom v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia citovaného v tlačovej správe ministerstva vstúpilo Slovensko do "finálnej fázy príprav" svojho predsedníctva, keď "hovoríme o obsahu a potrebujeme úzko komunikovať s hlavnými inštitúciami". "Mám dobrý pocit z toho, že vieme pomerne presne povedať, kam sa chceme dostať vo viacerých témach – napríklad vo finančnej či v rozpočtovej agende, v energetickej únii, v digitálnej ekonomike," povedal Korčok.

 

V otázkach pravdepodobného kontextu slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré pripadá na druhú polovicu roka 2016, sa Korčok s Timmermansom vo svojej diskusii zamerali osobitne na migračnú krízu a plánované referendum o budúcnosti členstva Británie v EÚ. Na margo riešenia migračnej krízy štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie zdôraznil, že ide o "dôveryhodnosť EÚ voči svojim občanom".

 

"Nie je nič horšie, ako opakovať, na čom ste sa dohodli, neplniť to a prichádzať s novými prísľubmi," povedal Korčok, pričom tiež pripomenul apel SR na urýchlenie diskusie o vytvorení spoločnej Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

 

V súvislosti s britským referendom o členstve v EÚ Korčok pripomenul dôležitosť februárového summitu EÚ, kde sa podľa nedávneho vyhlásenia predsedu EK Jeana-Clauda Junckera očakáva dohoda o reformách požadovaných Spojeným kráľovstvom. Povedal, že "prvým krokom" je stanovenie termínu tohto referenda, keďže pre slovenské predsedníctvo "je rozdiel, či sa koná pred jeho začiatkom alebo počas neho".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies