Korčok: Dohode medzi EÚ a Kanadou by nič nemalo stáť v ceste

NETKY.SK • 20 September 2016, 16:02 • 2 min
Korčok: Dohode medzi EÚ a Kanadou by nič nemalo stáť v ceste

BRUSEL - Obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA) je vyvážená a sprevádzajú ju transparentné rokovania, preto by podpisu dohody nemalo nič stáť v ceste. Po rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti to dnes v Bruseli vyhlásil predseda tohto orgánu a splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

O dohode CETA sa bude tento týždeň hovoriť aj na neformálnom stretnutí únijných ministrov obchodu v Bratislave. Na koniec septembra je zasa naplánovaný summit EÚ-Kanada a podpis dohody bude aj jednou z tém októbrového summitu Európskej rady (ER).

 

Korčok informoval, že dva body z bratislavskej cestovej mapy - migrácia a obchodná politika -, budú rovnako na programe októbrového summitu ER. Ďalším bodom summitu by mali vzťahy EÚ s Ruskom.

 

Na dnešnom stretnutí ministri podporili žiadosť Bosny a Hercegoviny (BaH) o členstvo v EÚ. Podľa Korčoka ministri dospeli k názoru, že Bah si poctivo plní povinnosti, ktoré sú podmienkou pokroku v prístupovom procese. Odobrenie bosnianskej žiadosti považuje za úspech politiky rozširovania.

 

Členské štáty sa po prvý raz vyjadrili k programovým cieľom Európskej komisie (EK) na rok 2017 a jej prehodnoteniu viacročného finančného rámca únie. Európskej exekutíve pošlú hodnotenie jej návrhu aj vlastný zoznam priorít. Korčok dúfa, že k dohode s EK o legislatívnych prioritách dospejú do konca roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona