Korčok: Ak Európa teraz niečo nástojčivo potrebuje, je to silná zahraničná politika

NETKY.SK • 22 September 2017, 09:23 • 2 min
Korčok: Ak Európa teraz niečo nástojčivo potrebuje, je to silná zahraničná politika

WASHINGTON - Vyšehradské zoskupenie je rokmi overenou platformou štyroch krajín s dlhým zoznamom úspešných projektov pragmatickej spolupráce. Toto zoskupenie prežilo aj vstup všetkých štyroch krajín do Európskej únie, pretože sme nikdy nemali pocit, že nás V4 zväzuje ako korzet.

slovakia

left justify in out

"Ak Európa teraz niečo nástojčivo potrebuje, je to silná zahraničná politika. To je v záujme tak Európskej únie, ako aj Spojených štátov" povedal to vo štvrtok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo Washingtone, D.C. na konferencii CEPA Forum, každoročnom podujatí o aktuálnom dianí v strednej Európe a jej vzťahoch s USA. „Samotný fakt, že vo Vyšehradskej skupine nemáme rovnaké názory na každú jednotlivú vec ešte neznamená, že V4 kolabuje. Na niektoré veci môžeme hľadieť inak, veď napríklad Slovenská republika je členom eurozóny a naša pozícia je tak prirodzene iná. Ak hovorím, že sa nemusíme zhodnúť vždy na všetkom za každú cenu, tak som zároveň presvedčený, že vo V4 sa dokážeme dohodnúť na základných princípoch, ktoré by mali definovať budúcnosť Únie: napríklad na tom, že viac EÚ nie je všeliekom a odpoveďou na všetky otázky. Princíp subsidiarity a dodržiavanie dohodnutých pravidiel – áno, na tom sa zhodneme,“ uviedol štátny tajomník vo vystúpení v ministerskom paneli, na ktorom sa zúčastnili ministri zahraničných vecí Poľska a Maďarska a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Českej republiky.

 

Ako dodal, v otázke transatlantických väzieb vnímame slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Európa bude musieť vynakladať viac peňazí na svoju obranu, na druhej strane však aj Amerika musí pochopiť, že silná E Ú je v jej životnom záujme. CEPA Strategy Forum je pravidelným podujatím, ktoré sa venuje aktuálnemu dianiu v strednej a východnej Európe a spolupráce regiónu so Spojenými štátmi. Konferenciu organizuje think-tank Center for European Policy Analysis tradične s predsedníckou krajinou V4, ktorou je v tomto období Maďarsko.

 

CEPA Forum je v súčasnosti pevne etablovaným podujatím v kalendári washingtonských konferencií medzinárodnopolitického zamerania. Tohtoročný 9. ročník konferencie sa sústreďuje na vzťahy americkej administratívy s regiónom strednej a východnej Európy, transformáciu a reformu NATO; euro-atlantickú bezpečnosť, boj proti propagande a migráciu. Konferencia potvrdila, že bezpečnosť a otázky s ňou súvisiace stoja v popredí záujmu tak štátov EÚ, ako aj USA – čelíme tým istým výzvam: od terorizmu, cez hrozbu, ktorú predstavujú jadrové skúšky Severnej Kórey až po destabilizáciu hroziacu z východu i z juhu, a stredoeurópske krajiny očakávajú, že USA budú starý kontinent vnímať z partnerského hľadiska ako celok, a nie rozdelený na jednotlivé teritóriá.

 

V hlavnom meste USA rokoval štátny tajomník rezortu diplomacie s prvou zástupkyňou námestníka Ministerstva obrany USA pre NATO a Európu Rachel Ellehuus. Na stretnutí I. Korčok potvrdil platnosť a aj prebiehajúcu implementáciu záväzku Slovenska zvýšiť obranné výdavky na 1,6 % HDP, z toho 20 % na modernizáciu do roku 2020. V tejto súvislosti ocenil návrh Ministerstva obrany USA podporiť modernizáciu základní Sliač a Kuchyňa, a deklaroval pripravenosť Slovenska na rokovania o bilaterálnej obrannej spolupráci s USA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies