Korben Dallas nahrávajú voľné pokračovanie Karnevalovej vrany

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 16:10 • 2 min
Korben Dallas nahrávajú voľné pokračovanie Karnevalovej vrany

BRATISLAVA - Slovenská kapela Korben Dallas v súčasnosti pracuje na novom albume, ktorý by mal vyjsť na jeseň. Formácia, ktorú tvoria spevák a gitarista Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler, má na konte nahrávky Pekné cesty (2011) a Karnevalová vrana (2013).

slovakia

left justify in out

 Ako v rozhovore pre agentúru SITA prezradil frontman kapely, novinka bude voľným pokračovaním zatiaľ posledného počinu.

"Nikdy som si nemyslel, že budeme schopní vydávať albumy takto rýchlo. Keď sa človeku darí, povzbudzuje to aj kreativitu. Všetko sa potom zdá oveľa jednoduchšie. Kým to ide, treba to využiť. Momentálne už máme nahranú rytmiku, čiže basu a bicie, pre celý album. V súčasnosti pracujem na gitarách a spevoch. Myslím si, že to bude veľmi pestrý album, ešte pestrejší ako Karnevalová vrana, ale bude to akési pokračovanie, nebude to posun úplne iným smerom, čo vyplýva aj z toho, že je medzi albumami rozdiel len jeden rok. Nezmenili sme sa ako ľudia, ani ako muzikanti. Bude to také voľné pokračovanie s úplne inými skladbami. Mali by sme ho vydať niekedy na jeseň a veľmi sa na to tešíme. Názov ešte nemáme, ten vždy prichádza na poslednú chvíľu a teším sa na to, keď ho budeme vymýšľať," prezradil Juraj Benetin a dodal, že novinka ponúkne desať alebo dvanásť skladieb. 

 

Tretia nahrávka vzniká v štúdiu LVGNC aj pod dozorom Mareka Rakovického, známeho z formácie Lavagance. Na albume sa podieľa tiež Ľubo Petruška z kapely Chiki liki tu-a. "Nahrávame u Mareka Rakovického, kde sme pracovali aj predtým. Marek je zvukový alchymista, ktorý vie veľmi dobre poradiť aj ako producent. Robíme si sami aranžmány aj finálne úpravy, máme hlavné slovo pri mixovaní a masteringu, takže sme vlastne zároveň producenti albumu. Kým nám to takto ide, chceme to tak aj nechať. Keď budeme mať pocit, že by do toho mal vstúpiť niekto iný, tak to urobíme. No vpustiť do kapely producenta nie je len tak. Zatiaľ nám to veľmi dobre ide vo štvorici, pričom veľmi dôležitým členom je aj Ľubo Petruška z Chiki liki tu-a, ktorý nás vie upokojiť a vyriešiť rôzne problémy. Stal sa už integrálnym členom formácie. Pripojí sa k nám vždy, keď nevystupuje s domovskou kapelou. V poslednom čase sme spolu hrali naozaj veľa. Zúčastnil sa úplne celého nahrávania predošlého albumu, mal tam veľké slovo a bude to tak aj teraz," objasnil spevák. 

 

O väčšinu textov nových skladieb sa postaral Lukáš Fila. "S Lukášom sme už takmer ako jedna duša, jedno telo. Robíme spolu hudbu už 20 rokov. Spievať jeho texty mi nerobí problém. On vie, že píše pre mňa, a robí to tak, aby to fungovalo. Pri písaní nehľadí na klasické textárske poučky, rytmicky sú jeho texty veľmi náročné, no mne to vyhovuje. Ja som na posledný album napísal tri texty, dva nám poslala spisovateľka Monika Kompaníková, ktorá je naša kamarátka. Aj na novom albume budeme mať jeden text práve od nej. Po jedenom texte prispel na prvé dva albumy aj bubeník Ozo a dúfam, že bude mať jeden aj na novom počine, no musí ho ešte dopísať," vyjadril sa Benetin, ktorý tiež prezradil, ako dostávajú skladby finálnu podobu. 

 

"Keďže Lukáš má teraz veľmi produktívne obdobie, máme nezhudobnených asi 30 alebo 40 textov. Jednu skladbu priniesol Lukáš celú, teda aj s hudbou. Pracujeme tak, že si texty zoberiem so sebou niekam na exotickú dovolenku, kde si vezmem ukulele a robím k nim hudbu. Potom, keď už máme nejaké hrubé skice, ideme na chatu, kde tomu dáme kapelovú formu. Tak vznikla aj Karnevalová vrana a vzniká tak aj nový počin. Z Karnevalovej vrany som vymyslel na ukulele asi sedem piesní, pritom na ňom neviem hrať," povedal s úsmevom Benetin. 

 

"Na rozdiel od hudby, ktorú sme robili pred desiatimi či pätnástimi rokmi, teraz robíme naozajstné pesničky, v ktorých sa všetko odvíja od vokálnej linky, ktorú mám pod kontrolou ja. Myslím si, že je to takto najlepšie, pretože to je to, čo mi ide z úst a vtedy to drží všetko pekne pohromade," vyhlásil muzikant. 

 

Kapela z očakávaného albumu už zverejnila prvý singel Spolu, na ktorom sa podieľala aj speváčka Jana Kirschner. K piesni nedávno ponúkli aj videoklip. Hudobníci by singel radi predstavili naživo aj s Kirschner počas krstu štúdiovky. Nahrávku plánujú uviesť do života v Bratislave, odkiaľ následne vyrazia na turné po Slovensku. "Na jeseň pripravujeme turné s krstom v Bratislave a koncertmi v krajských mestách. Sprevádzať nás bude kapela Zrní, s ktorou sme hrali v Čechách. Boli to vynikajúce koncerty. Je to veľmi dobré spojenie, máme podobných fanúšikov," uviedol hudobník, ktorý pracuje aj ako architekt. Spevák však priznal, že na prvom mieste je uňho rodina. 

 

"Začína to rodinou, ktorá musí mať najviac priestoru. Ja mám jedno dieťa, Lukáš má dve a Ozo zatiaľ dieťa nemá. Naše civilné zamestnania a kapela sa potom upracú tak, aby sa všetko stihlo. Ak človek chce, aby to fungovalo, nemôže byť lenivý," dodal Juraj Benetin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona