Kópiu Napoleonovho závetu predali na aukcii za 357.000 eur

NETKY.SK • 6 November 2013, 18:18 • 2 min
Kópiu Napoleonovho závetu predali na aukcii za 357.000 eur

PARÍŽ - Jedinú známu kópiu poslednej vôle francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho predali na dražbe za 357.000 eur, čo je takmer trojnásobok jej odhadovanej ceny. Nemenovaný kupec z Francúzska uviedol, že závet si hodlá nechať v súkromnej zbierke, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Listina pochádza zo 16. apríla 1821 a ponúka nevšedný pohľad na posledné dni Napoleona pred smrťou, ktorá prišla len o 19 dní neskôr. Chradnúci 51-ročný Bonaparte v nej vyslovuje svoju vôľu, aby jeho popol vysypali do rieky Seiny. V skutočnosti jeho pozostatky o 20 rokov nato uložili do budovy Invalidovne v Paríži.

Podľa aukčného domu Druout cena vydraženej historickej listiny zahŕňa daň a ďalšie poplatky. Kópiu, ktorú vyhotovil Napoleonov poradca, pôvodne oceňovali na 120.000 eur. Originál závetu, ktorý bývalý cisár napísal nečitateľne vlastnou rukou, sa nachádza vo francúzskych štátnych archívoch, uzatvára AP.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona