Kopilot zmiznutého lietadla telefonoval hodinu po zmiznutí

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 15:00 • 2 min
Kopilot zmiznutého lietadla telefonoval hodinu po zmiznutí

PERTH - Austrálska vláda v sobotu potvrdila, že snahy o nájdenie stôp po zmiznutom malajzijskom lietadle rapídne klesli.

slovakia

left justify in out

Premiér Tony Abbott označil hľadanie v hĺbke 4,5 kilometra a tisíc kilometrov od pevniny za "obrovskú úlohu", keďže potenciálne signály z čiernych skriniek zmiznutého boeingu nezachytili od utorka. Batérie záznamníkov sa navyše už vybíjajú, aj keď ich signál údajne môže vydržať 40 dní a nie 30, ako sa predtým myslelo. Pátracie tímy preto podľa neho musia čo najrýchlejšie vyčleniť čo najmenšiu oblasť, kde sa zariadenia na základe zistení môžu nachádzať.

 

Medzitým sa objavili aj ďalšie informácie o lete MH370. Podľa britských médií bol približne hodinu po zmiznutí stroja z radarov uskutočnený hovor z mobilného telefónu kopilota. Umožniť to malo dostatočné klesnutie lietadla nad západným pobrežím Malajzie, kde nad ostrovom Penang zachytil signál mobilnej siete. S kým sa snažil spojiť známe nie je. USA zároveň v piatok popreli špekulácie, že stroj pristál na americkej leteckej základni na vzdialenom ostrove Diego García pri Maldivách. Podľa amerického veľvyslanectva v Kuala Lumpur je to výmysel.

 

Malajzijský boeing s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam sa vyšetrovateľom podarilo zistiť, že stroj sa nad Juhočínskym morom otočil a zamieril nad Indický oceán, kde sa teraz pokúšajú nájsť jeho zvyšky. Austrálske úrady v pondelok potvrdili prípravy na vyslanie robotickej ponorky, ktorej úlohou bude preskúmať morské dno v oblasti, kde sa boeing malajzijskej spoločnosti s najväčšou pravdepodobnosťou zrútil. Koordinátor pátracej akcie označil šance na objavenie trosiek stroja na hladine oceánu za mizivé z dôvodu silných prúdov a cyklónu, ktorý sa oblasťou minulý týždeň prehnal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona