Kopaczová: Poľsko podporuje pomoc EÚ pre utečencov, ale odmieta kvóty

NETKY.SK • 3 September 2015, 14:47 • 2 min
Kopaczová: Poľsko podporuje pomoc EÚ pre utečencov, ale odmieta kvóty

VARŠAVA - Poľsko je pripravené podieľať sa na pomoci EÚ pre migrantov utekajúcich pred vojnovými konfliktmi, odmieta však myšlienku automatických kvót na ich prijímanie.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes poľská premiérka Ewa Kopaczová, ktorú citovala agentúra Reuters.

 

Poľsko podľa Kopaczovej dôrazne podporuje myšlienku európskej solidarity a nezrieka sa svojho podielu na spoločnom riešení súčasnej krízy. Akékoľvek opatrenia v tomto smere však musia byť efektívne a musia rozlišovať medzi vojnovými utečencami a ekonomickými migrantmi.

 

"Riešenia neberúce do úvahy možnosti tej-ktorej krajiny sa môžu ukázať ako úplne kontraproduktívne. Preto odmietame akékoľvek automatické kvóty, ale sme ochotní diskutovať o rozsahu našej účasti na dobrovoľnej báze," uviedla predsedníčka poľskej vlády.

 

Podľa agentúry Reuters Varšava v tejto otázke zaujala podobné stanovisko ako ďalší stredo- a východoeurópski členovia EÚ.

 

Európska únia v súčasnosti čelí najväčšiemu náporu utečencov a migrantov od čias vojen v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch minulého storočia. Väčšina z nich uteká pred vojnovými konfliktmi a extrémnou chudobou na Blízkom východe a v Afrike.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová tento týždeň vyjadrila presvedčenie, že prichádzajúci utečenci by sa mali rozdeliť medzi 28 členov EÚ, a to s ohľadom na možnosti každej jednotlivej krajiny. Len do Nemecka by malo tento rok prísť okolo 800.000 migrantov.

Poľsko v júli prisľúbilo, že do roku 2017 prijme viac ako 2000 utečencov zo Sýrie a severnej Afriky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies