Kopaczová: Našim cieľom nie je konfrontácia s Ruskou federáciou

NETKY.SK • 3 Február 2015, 19:08 • 2 min
Kopaczová: Našim cieľom nie je konfrontácia s Ruskou federáciou

VARŠAVA - Cieľom Poľska nie je konfrontácia s Ruskou federáciou, avšak Varšava nemôže akceptovať ani agresiu, ani porušovanie medzinárodného práva. Po dnešnom zasadaní vládneho kabinetu v poľskej metropole to vyhlásila premiérka Ewa Kopaczová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov Poľsko poskytne Ukrajine pôžičku do 100 miliónov eur a zriadi funkciu vládneho splnomocnenca, ktorého úlohou bude pomáhať východnému susedovi pri realizácii reforiem. Premiérka súčasne avizovala vyslanie ďalších konvojov s humanitárnou pomocou Ukrajine.
     

Ewa Kopaczová, ktorej kabinet sa na dnešnom rokovaní oboznámil s plánmi poľskej diplomacie v roku 2015, na tlačovej konferencii zdôraznila, že jednoznačnou prioritou zostáva bezpečnosť Poľska a Poliakov.
     

Predsedníčka poľskej vlády dostala od novinárov aj otázku o jej názore na vyjadrenia šéfa poľskej diplomacie Grzegorza Schetynu, ktorý s porozumením reagoval na úvahy prezidenta Bronislawa Komorowského o oslavách 70. výročia druhej svetovej vojny na Westerplatte. Práve tento polostrov pri Gdansku bol dejiskom prvej nerovnej bitky malej skupiny poľských obrancov s presilou útočníkov po napadnutí Poľska nacistickým Nemeckom. Kopaczová reagovala lakonicky slovami, že všetci prítomní dobre vedia, že druhá svetová vojna sa skončila 8. mája. Dodala, že Poľsko chce v zahraničnej politike voči Ruskej federácii postupovať koordinovane s partnermi z Európskej únie a bude vyžadovať ukončenie porušovania medzinárodného práva ruskou stranou. Spomenula aj prerokovanie ďalšieho postupu únie v otázke sankcií, ktoré bude súčasťou summitu 12. februára a vyjadrila nádej, že sa tam zrodí jednohlasné rozhodnutie.
     

Informácie priniesla spravodajská televízia TVN24.
     

Poľsko si dnes predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva na ministerstvo zahraničných vecí, aby mu odovzdalo protestnú nótu v súvislosti s výrokmi námestníka ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Grigorija Karasina. Nótu si prevzal poverený predstaviteľ ruského zastupiteľského úradu.
     

Karasin v pondelok pre rozhlasovú stanicu RSN konštatoval, že Schetyna svojimi výrokmi pre rozhlasovú stanicu RMF FM zhanobil poľskú diplomaciu a politickú kultúru Poľska. Šéf poľskej diplomacie v kritizovanom vyjadrení formuloval: "Zvykli sme si, že Moskva je miestom, kde sa oslavuje koniec vojnových operácií, a prečo to nie je napríklad Londýn alebo Berlín, čo by bolo prirodzenejšie?"
     

Kým ruský diplomat to označil za ďalší nešikovný pokus o spochybnenie výsledkov druhej svetovej vojny a úlohy Sovietskeho zväzu ako jej víťaza, poľské ministerstvo zahraničných vecí označilo Karasinove slová za ďalší pokus o manipuláciu dejín 20. storočia vysokým predstaviteľom Ruskej federácie. Súčasne obvinil Karasina z "brutalizácie jazyka, ktorý je za hranicami diplomatických noriem".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona