Koordinátor OSN pre Blízky východ: Situácia v pásme Gazy môže kedykoľvek vybuchnúť

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 10:07 • 2 min
Koordinátor OSN pre Blízky východ: Situácia v pásme Gazy môže kedykoľvek vybuchnúť

NEW YORK - Osobitný koordinátor OSN pre Blízky východ Nikolaj Mladenov vyjadril svoje znepokojenie nad nepokojmi v oblasti hranice medzi pásmom Gazy a Izraelom a varoval, že situácia na uvedenom palestínskom území môže "kedykoľvek vybuchnúť". Informoval o tom portál UN News.

slovakia

left justify in out

V prejave na pôde Bezpečnostnej rady OSN preto Mladenov v noci na piatok vyzval obe strany, aby "odstúpili od kraja priepasti". Upozornil tiež, že udalosti odohrávajúce sa na Blízkom východe "bezprostredne vplývajú na zvyšok sveta".

 

"Vonkajšie zasahovanie mení vnútorné konflikty na regionálne vojny," uviedol a poukázal na Sýriu, kde "vidíme, ako proti sebe stoja armády niekoľkých krajín, ich bábky, rôzne ozbrojené formácie, povstalci, zahraniční vojaci a mnoho teroristických organizácií". Pripomenul v tejto súvislosti aj konflikt v Jemene, kde okrem toho vypukla vážna humanitárna kríza.

 

Mladenov vyjadril vážne znepokojenie nad vývojom v pásme Gazy, kde na hranici s Izraelom dochádza k stretom medzi palestínskymi demonštrantami a izraelskými bezpečnostnými zložkami.

 

Palestínske protesty sú súčasťou na šesť týždňov rozplánovanej protestnej kampane nazvanej Veľký pochod návratu, ktorá vyvrcholí 15. mája, v deň 70. výročia vzniku izraelského štátu. Podľa Mladenova "sa Gaza rozpadá" v dôsledku "výbušnej kombinácie" negatívnych humanitárnych a politických faktorov, nedostatku bezpečnosti a faktu, že politické rokovania sa ocitli v slepej uličke.

 

Mladenov varoval, že ak vypukne ďalší konflikt medzi palestínskym hnutím Hamas a Izraelom, "bude to mať katastrofálne následky pre Palestínčanov v Gaze". Upozornil, že táto situácia by mohla narušiť aj relatívnu stabilitu na západnom brehu Jordánu a mať dôsledky aj pre Izrael i celý región.

 

Za kľúčový faktor v súčasnej situácii - a to aj v Sýrii či Jemene - Mladenov označil deeskaláciu. Upozornil, že konflikty, ktoré región zachvátili, nemajú vojenské riešenie.

 

Apeloval na Izrael, aby obmedzil použitie sily a paľbu ostrými nábojmi voči palestínskym demonštrantom. Na hnutie Hamas, ktoré Izrael obviňuje z podnecovania nepokojov, a vodcov demonštrácií sa Mladenov obrátil s výzvou, aby ich účastníkov držali ďalej od pohraničného plota.

 

Mladenovovo vyhlásenie zaznelo na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktorá sa vo štvrtok v New Yorku zišla na svojom pravidelnom štvrťročnom stretnutí venovanom diskusii o Blízkom východe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies