Koordinátor OSN má obavy o osud ľudí evakuovaných z Aleppa

NETKY.SK • 15 December 2016, 16:24 • 2 min
Koordinátor OSN má obavy o osud ľudí evakuovaných z Aleppa

ŽENEVA - Koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc v Sýrii Jan Egeland dnes informoval, že agentúry OSN v sýrskej provincii Idlib sa pripravujú na príchod asi 100.000 ľudí - zranených, civilistov a povstalcov - z mesta Aleppo. Upozornil však, že títo ľudia na novom mieste nemusia nájsť mier a bezpečie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Obávam sa toho, čo môže prísť, keď sa táto operácia (evakuácia východného Aleppa) skončí," vyhlásil Egeland. Uviedol, že OSN je v kontakte s Tureckom kvôli novým utečeneckým táborom, ktoré by mohli byť vybudované na jeho území.

 

Egeland sa tiež vyjadril, že OSN je pripravená sprevádzať a postarať sa o tých, ktorí smerujú do povstalcami ovládaného Idlibu, i tých, ktorí sú na ceste do Turecka. Egeland však súčasne poznamenal, že pracovníci nateraz "nie sú schopní poskytnúť humanitárnu ochranu", pretože sa nemôžu voľne pohybovať.

 

Spresnil, že v Aleppe sa uskutočňujú tri vlny evakuácie: prevoz zranených a chorých, evakuácia ohrozených civilistov a napokon odsun povstalcov. Dodal, že ide o plnenie dohody, ktorú OSN nesprostredkúvala, ale je výsledkom priamych rokovaní strán zainteresovaných v ozbrojenom konflikte. "Boli sme len prizvaní, aby sme (situáciu) monitorovali," uviedol Egeland.

Situáciu a priebeh evakuácie v Aleppe monitoruje aj Rusko, a to pomocou bezpečnostných kamier a dronov.

 

Prímerie v Aleppe malo pôvodne vstúpiť do platnosti už v stredu nadránom, pričom sa mala začať aj evakuácia civilistov a zranených z východnej časti mesta. Po dodatočných rokovaniach začala táto dohoda platiť v noci nadnes.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona