Koordinácia medzi Slovinskom a Chorvátskom dostala po dvoch dňoch vážne trhliny

NETKY.SK • 19 Október 2015, 16:41 • 2 min
Koordinácia medzi Slovinskom a Chorvátskom dostala po dvoch dňoch vážne trhliny

ĽUBĽANA/ZÁHREB - Slovinsko sa po uzavretí maďarsko-chorvátskej zelenej hranice ocitlo v strede pozornosti migrantov smerujúcich z Balkánu na západ a sever Európy.

slovakia

left justify in out

Viac ako 1000 migrantov sa dnes v chladnom daždivom počasí ocitlo na chorvátsko-slovinskej štátnej hranici čakajúc na ďalší postup. Do Macedónska a odtiaľ do Srbska prúdia paralelne ďalšie tisícky utečencov.

 

Slovinsko zastavilo na hraniciach s Chorvátskom utečencov po tom, čo došlo k narušeniu dovtedy fungujúcej koordinácie v tejto oblasti medzi oboma krajinami. Tamojšia ministerka vnútra Vesna Györkösová Znidarová zdôraznila, že malé Slovinsko si nemôže dovoliť nekontrolovaný prílev migrantov a ich počet preto limituje na 2500 denne. Súčasne podrobila Chorvátsko kritike za nerešpektovanie dohôd, za nedostatočnú komunikáciu a chýbajúcu kooperáciu.

 

Chorvátsko naopak očakáva od susednej krajiny zvýšenie tohto počtu, pretože na jeho územie prichádza zo Srbska denne okolo 5000 utečencov. Záhreb preto aj s ohľadom na preplnenosť záchytného tábora v Opatovci rozhodol o obmedzení počtu prijatých utečencov na srbsko-chorvátskej štátnej hranici.

 

Premiér Zoran Milanovič kritiku slovinskej ministerky odmietol a podčiarkol, že s predsedom slovinskej vlády Mirom Cerarom pravidelne komunikujú a konzultujú. Slovinsko by malo - ako uviedol - pochopiť, že ľudí musí prijať a postúpiť ďalej, inak ľudia začnú pribúdať nekontrolovane, vyplynulo z jeho slov podľa rakúskeho rozhlasu ORF.

 

O rozruch sa postarala už nočná informácia slovinského ministerstva vnútra o údajom dočasnom opatrení Rakúska, v zmysle ktorého táto krajina prestala prijímať migrantov. Viedeň túto informáciu promptne dementovala a zdôraznila, že na doterajšej situácii sa nič nemení.

 

Viac ako 500 utečencov dorazilo dnes ráno zo Slovinska na Spielgeldu a Bad Radkersburgu. Rakúska polícia však v priebehu dňa očakávala v Štajersku tisícky ďalších migrantov.

 

Naopak, na donedávna mimoriadne frekventovanom maďarsko-rakúskom hraničnom priechode Hegyeshalom-NIckelsdorf neďaleko Bratislavy panuje od nedele pokoj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies