Koordinácia eurofondov by mala prejsť pod rezort dopravy

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 13:43 • 2 min
Koordinácia eurofondov by mala prejsť pod rezort dopravy

Koordinácia eurofondov by mala prejsť pod rezort dopravy

slovakia

left justify in out

Kompetencie v oblasti eurofondov, ktoré sú v súčasnosti na Úrade vlády SR, by mali prejsť pod posilnený rezort dopravy. Pred dnešným rokovaním Koaličnej rady to uviedol predseda KDH a potenciálny minister dopravy Ján Figeľ.
"Naše pondelkové (28.6.) rokovanie postulovalo prenos troch základných kompetencií na ministerstvo dopravy, a to má logiku aj v mechanizmoch a opatreniach, ktoré s tými kompetenciami súvisia. To, čo je na Úrade vlády SR, má prejsť pod nový rezort," vyhlásil s tým, že stredopraví lídri budú dnes o tejto problematike hovoriť.
Okolo nového rozdelenia kompetencií v oblasti eurofondov vznikli tento týždeň medzi budúcimi koaličnými partnermi nejasnosti. Spor vznikol pri vymedzení právomocí nového ministerstva dopravy, pod ktoré má prejsť aj čerpanie fondov EÚ na regionálny rozvoj. Koordináciu eurofondov však bude mať podľa SDKÚ-DS na starosti Úrad vlády SR, KDH ale trvá na tom, že pod rezort dopravy prejde aj táto kompetencia.
Na otázku, či je možné rozdeliť eurofondy medzi ÚV a ministerstvo dopravy, Figeľ odvetil, že on by radšej hľadal štandardné riešenia. "Iveta Radičová postulovala výrazný ústup v prospech nového riešenia, teda je potrebné sa k tomu vrátiť," zdôraznil.
Budúca premiérka a volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová dnes povedala, že implementácia eurofondov má byť podľa nej na jednotlivých rezortoch, pretože riadiace orgány či sprostredkujúce agentúry už majú svoje skúsenosti. "Sú už zabehnuté, niektoré lepšie, niektoré horšie. Podstatná je ale kontrola a koordinácia fondov. Do debaty preto ideme s jasnou predstavou," uistila.
V súvislosti s tým, či došlo medzi SDKÚ-DS a KDH v tejto veci k nedorozumeniu, podčiarkla, že otvorených otázok je ešte veľa. "Eurofondy doteraz fungovali na jednotlivých rezortoch, ešte sa vôbec reálne nepresunuli na Úrad vlády. My sa teraz rozhodneme, čo bude najlepší spôsob," avizovala Radičová s dôvetkom, že najdôležitejšie je urýchlenie ich čerpania.
Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda si myslí, že všetko je v ľuďoch. "Môžete mať agendu na tom alebo onom úrade, v konečnom dôsledku však bude rozhodovať to, či funguje dobre, či je dobre nastavený systém a kontrolné mechanizmy. Každý má kvalitných ľudí. Nikdy sme sa nevymedzovali, že sme nejakí extrémni špecialisti," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona