Konzumujeme modifikované potraviny bez toho, aby sme o tom vedeli? Pozrite si, čo spôsobuje ich konzumácia na ľudskom zdraví

NETKY.SK • 9 August 2017, 14:35 • 2 min
Konzumujeme modifikované potraviny bez toho, aby sme o tom vedeli? Pozrite si, čo spôsobuje ich konzumácia na ľudskom zdraví

BRATISLAVA - GMO. Áno či nie? Geneticky modifikované organizmy sa predsa vyvíjali tisícky až milióny rokov, čiže stále mutovali. Tu ale ide práve o čas a spôsob mutácie, ktorým sa GMO vytvárajú. Ide o spojenie, za normálnych okolností, nespojiteľných organizmov zmenami v DNA, a to v neprirodzene krátkom čase s absenciou prirodzeného vývoja. Napríklad vnesením časti DNA rybieho s DNA rajčinami, milý vegetariáni.

slovakia

left justify in out

Používanie GMO sa spustilo cestou politickou, nie bezpečnejšou cestou vedeckou. GM plodiny sú dnes pestované v 22 krajinách sveta s 50-percentným pokrytím svetovej populácie. USA, Argentína, India, Brazília, Mexiko, pričom Čína sú najvätšími pestovateľmi. Urýchlenie zavedenia tejto takzvanej „novej biotechnológie“ do praxe bolo v USA prevedené kvôli rýchlejšej návratnosti investícií súkromnej firmy Monsanto. Samozrejme, všetko na úkor istoty o neškodnosti na ľudskom zdraví. Veď prvoradý je predsa zisk.

 

img

Foto: Pixabay

 

Existuje veľa štúdií a teda i dôkazov o škodlivosti konzumácie GM produktov, ktoré poukazujú na narušenie fungovania imunitného systému. Ten nedokáže bojovať s niečím  „neprirodzene novým“. Z toho vyplýva aj u ľudí neskoršie ohrozenie zvýšeného výskytu rakoviny, cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení,  ako aj ochorení nervovej sústavy a neplodnosti..... Podľa výskumu prevádzaného na pokusných hlodavcoch vo francúzskych laboratóriách mali po pojedaní GM stravy objekty 5 krát vyššiu úmrtnosť.

 

Takisto stála konzumácia vyvolala u samičiek rakovinu pŕs, u samcov zasa rakovinu ľadvín a kože. Ja osobne zastávam názor, že pokiaľ nie je niečo dôsledne overené, nemienim skúmať (ne)škodlivosť na sebe. Ľudia konzumovali  bio-produkty desaťtisíce rokov, ekologické poľnohospodárstvo tu bolo tisíce rokov a „chemo-pestovanie“ tu máme iba ako prežitok 50tych rokov minulého storočia. Takisto zástancovia GMO, ako aj ich predajcovia síce presviedčajú o akomsi zvýšenom objeme úrody a zníženiu potreby použitia pesticídov, no prax a výpovede pestovateľov GM plodín po celom svete hovoria o presnom opaku.

 

img

Foto: SITA

 

Dnes je už známe, že dlhodobejšou konzumáciou GM produktov nastávajú zmeny u všetkých organizmov, čiže aj v tom ľudskom. A nie sú to zmeny pozitívne. Práve naopak. Preto sú genetické modifikácie v EÚ pod prísnejším dozorom. Bohuziaľ faktom je, že pri pestovaní GM plodín sa kontaminuje aj okolie, ktoré následne „zmutuje“. Takto sa GMO zaviedlo nelegálne aj do Paraguaja, kde sa účelovo kontaminovalo  územie, čo nakoniec doviedlo paraquajskú vládu k odobreniu pestovania GM plodín. Nemali už totiž na výber. A toto je aj hrozba pre krajiny EÚ. Slovensko dostalo priestor k vyjadreniu, či povolí použitie GMO na svojom území, no termín pre vyjadrenie sme v roku 2015 „prešvihli“. Slovensko takto premárnilo jedinečnú možnosť obmedziť alebo zakázať pestovanie GM rastlín na svojom území. Šéf ŠPVS pán Bíreš sa už vtedy vyjadril  negatívne a upozornil na zvýšené riziko nekontrolovanej kontaminácie územia.

 

Jediné šťastie, ktoré má spotrebiteľ na Slovensku je, že na území EÚ sa musia GM produkty označovať. Túto povinnosť majú ale iba produkty, ktoré obsahujú viac než 0.9% GMO, čiže necelé percento môžeme pravidelne pojedať i bez toho, žeby sme o tom tušili. Príklad: kúpite si šunku, ktorá obsahuje 0.9% GMO sóje. Po dennej konzumácii 500g tak zjete nevedome necelých 4.5 gramov geneticky upravenej potraviny bez toho, aby ste o tom boli vôbec informovaní. Pritom po konzumácii GM produktov najviac trpia podľa dôkazov a výskumov práve deti, ktoré ešte nemajú plne vyvinutú imunitu. Prejavmi sú alergie, astma, nervozita, hyperaktivita, cukrovka, rakovina a mohol by som pokračovať veľmi dlho ďalej.

 

Ďalším rizikovým faktorom je v tomto prípade voľný európsky trh, čiže u nás ani GM produkty pestovať nemusíme, keďže tie z dovozu sa u nás predávať môžu. No a šokom je nové zistenie, že ročne skonzumujeme údajne až 7 kíl aditív, pričom až 80%  je vyrobených práve pomocou GMO. No a už vieme, že všetky aditíva nie je povinné uvádzať na obale.

 

Presne pre toto všetko spúšťame o pár dní zbierku pre Test Potravín na GMO, medzi ktoré bude patriť aj dojčenské mlieko. Prispieť môžeš aj ty, inak sa to asi nedozvieme. Tu je ukážka relácie, ktorú spúšťame o pár dní: 

 

 

Prenáša sa zmenený GM vírus aj takto do nášho organizmu? Sú v našich predajniach predávané GM potraviny , ktorými kŕmime seba aj naše deti? Ako sa dajú urobiť testy toho, čo nakupujem? To všetko v ďalšom článku s názvom GMO s herbicídmi? Kŕmiš svoje dieťa rakovinou? Prieskum u kanadských mamičiek a ich nenarodených detí dopadol odstrašujúco. Ako je to u nás na Slovensku?

 

img

 

Patrick Linhart je potravinový kritik. Túto funkciu si vybral sám dobrovoľne a nie je za ňu nikým platený. Je zároveň prvým mediálnym potravinovým kritikom na Slovensku. Analýze a rozoberaniu potravín sa venuje už vyše 20 rokov. Prešiel všetkými profesiami od kuchára cez baristu, gastro, potravinovú výrobu až po marketing. Poslednú oblasť však rýchlo opustil, pretože sa nevedel stotožniť s nekalými praktikami danej firmy. Veľa cestoval po svete a nedávno sa vrátil na Slovensko, aby mohol šíriť osvetu aj tu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies