Konzumujeme menej zemiakov, v jedálničku je viac medu

NETKY.SK • 10 Október 2014, 14:57 • 2 min
Konzumujeme menej zemiakov, v jedálničku je viac medu

BRATISLAVA - Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

slovakia

left justify in out

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

 

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno. 

 

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993. Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny. 


Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013: 
Včelí med - 120% 
Zrnková káva pražená - 106% 
Nealkoholické nápoje - 103% 
Čaj - 100% 
Syry - 90% 
Orechy (jadrá) - 73% 
Cestoviny - 70% 
Trvanlivé pečivo - 55% 
Ryby - 32% 
Kakaové výrobky - 19% 
Víno spolu - 14% 

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013: 
Zelenina a zeleninové výrobky - 2% 
Mlieko a mliečne výrobky - 8% 
Ryža lúpaná - 9% 
Tuky spolu - 9% 
Cukor - 10% 
Soľ - 11% 
Cukrovinky - 14% 
Mäso - 17% 
Ovocie a ovocné výrobky - 18% 
Pivo - 21% 
Liehoviny (40 %) - 23% 
Chlieb - 23% 
Konzumné vajcia - 29% 
Strukoviny jedlé spolu - 32% 
Zemiaky - 47% 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona