Konzumných zemiakov je málo a ich ceny budú výrazne vyššie

NETKY.SK • 9 September 2015, 15:20 • 2 min
Konzumných zemiakov je málo a ich ceny budú výrazne vyššie

SMREČANY – Najväčší slovenský pestovateľ sadbových zemiakov Poľnohospodárske družstvo (PD) so sídlom v hornoliptovskej obci Smrečany hlási ich dostatok.

slovakia

left justify in out

Extrémne horúce leto sa nepriaznivo podpísalo na podstatne nižších výnosoch konzumných zemiakov, čo zapríčiní výrazný rast ich cien.

 

„Počasie je v poslednom období doslova nevyspytateľné. Pred rokom sme počas zberu nemohli vytiahnuť nohy z blata, teraz v prachu nevidíme na kombajn. Mimoriadne vysoké teploty postihli skoré odrody, vňať zvädla a zemiaky nedorástli do riadnej veľkosti,“ uviedla pre TASR vedúca rastlinnej výroby Anna Žembová.

 

Neskoré odrody by mohli mať podľa nej predsa len o čosi lepšie výnosy. „Aj za cenu zvýšených nákladov sme dvakrát aplikovali chemický postrek, aby sme udržali vňať v zelenom stave,“ vysvetlila s tým, že pri niektorých skorých odrodách zemiakov boli výnosy oproti vlaňajšku sotva na polovičnej úrovni.

„Samotné sucho by až tak neprekážalo ako dlhotrvajúce teploty nad 30 stupňov Celzia, pri ktorých zemiaky úplne prestávajú rásť. Sadbových zemiakov, ktoré sú menšie, bude dosť. Očakávame však, že bude ich veľký pretlak zo zahraničia a dovozcovia pôjdu s nimi hlboko pod cenu,“ dodala Žembová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies