Konzumácia rýb počas tehotenstva prospieva vývoju mozgu detí

NETKY.SK • 19 Január 2016, 11:54 • 2 min
Konzumácia rýb počas tehotenstva prospieva vývoju mozgu detí

BRATISLAVA - Konzumácia troch väčších porcií rýb týždenne počas tehotenstva môže mať dlhodobý pozitívny vplyv na mozog detí. Vyplýva to zo štúdie španielskych vedcov na čele s Jordim Julvezom z Výskumného centra environmentálnej epidemiológie v Barcelone, ktorí sledovali 2000 matiek a ich deti od prvého trimestra tehotenstva až po piate narodeniny detí.

slovakia

left justify in out

Julvez s kolegami analyzovali údaje zo štúdie, do ktorej sa v rokoch 2004 až 2008 zapojili ženy zo štyroch španielskych provincií, pričom sa zamerali na konzumáciu rôznych druhov rýb ako aj iných morských živočíchov. Sledovaným ženám monitorovali obsah vitamínu D a jódu a po pôrode merali v pupočníkovej krvi hodnoty toxických látok ako ortuť a polychlórované bifenyly (PCB), ktoré sa akumulujú v telách morských živočíchov.

 

Deti potom vo veku 14 mesiacov a päť rokov podstúpili testy kognitívnych schopností a na prítomnosť príznakov Aspergerovho syndrómu, na základe čoho vedci posúdili ich neuropsychologický vývoj. Ženy skonzumovali počas tehotenstva v priemere 500 gramov rýb týždenne, no s každými desiatimi gramami navyše sa výsledky detí v testoch zlepšovali, avšak iba do hodnoty 600 gramov.

 

Väčšie množstvá neprinášali už žiadne ďalšie benefity. Spojitosť medzi vyššou konzumáciou rýb v tehotenstve a lepším vývojom mozgu detí sa najviac prejavovala, keď deti dosiahli vek päť rokov, pričom najväčší vplyv mala konzumácia rýb počas prvého trimestra. Vedci zverejnili výsledky štúdie v časopise American Journal of Epidemiology.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona