Konzervatívny blok v Taliansku žiada od prezidenta možnosť zostaviť vládu

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 16:47 • 2 min
Konzervatívny blok v Taliansku žiada od prezidenta možnosť zostaviť vládu

RÍM - Líder talianskeho konzervatívneho bloku, ktorý v marcových parlamentných voľbách získal najviac hlasov voličov, naliehal v pondelok na talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu, aby dal jeho aliancii možnosť pokúsiť sa získať parlamentnú väčšinu, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Matteo Salvini po pondelňajšom, najnovšom kole konzultácií s prezidentom ohľadne možností, ako po nerozhodných parlamentných voľbách vytvoriť novú vládu, trval na tom, že jeho blok najlepšie zastupuje vôľu a nádeje Talianov.

 

"Ponúkli sme, v mene koalície, možnosť vytvoriť novú vládu, ktorá by začala riešiť všetky problémy tejto krajiny," povedal Salvini po rokovaní s prezidentom Mattarellom.

 

Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli najväčší úspech protisystémovému Hnutiu piatich hviezd (M5S) a stredopravicovej koalícii, ktorej súčasťou je euroskeptická Liga Severu a strana expremiéra Silvia Berlusconiho. Ani jeden subjekt však nezískal v parlamente absolútnu väčšinu.

 

Ako upozornila agentúra DPA, Salviniho blok s 37 percentami doposiaľ partnera na vládnutie nezískal. Protisystémové M5S, ktoré si vo voľbách zabezpečilo 32 percentnú podporu voličov, totiž podporiť vládu s bývalým premiérom Berlusconim zásadne odmieta.

 

Avšak Salvini oznámil, že žiadosti M5S nevyhovie - Berlusconiho tak neodstaví. Líder M5S takisto zamietol aj prezidentom predložený návrh na vytvorenie dočasnej vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies