Konzervatívci zvíťazili v oboch víkendových voľbách v Macedónsku

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 14:08 • 2 min
Konzervatívci zvíťazili v oboch víkendových voľbách v Macedónsku

SKOPJE - Stredopravicová strana macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského v krajine zvíťazila štvrtýkrát po sebe v parlamentných voľbách, zisk väčšiny jej však zrejme tesne unikol.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených v pondelok po zrátaní takmer všetkých hlasov podporilo konzervatívnu Vnútornú macedónsku revolučnú organizáciu - Demokratickú stranu za macedónske národné zjednotenie (VMRO-DPMNE) vyše 42 percent zúčastnených voličov, čo predstavuje 61 zo 123 kresiel v parlamente. Opozičná koalícia pod vedením sociálnych demokratov skončila na druhej priečke so ziskom necelých 25 percent hlasov a 34 kresiel, výsledky však odmietla uznať. Účasť v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách dosiahla 64 percent.

 

Súbežne s parlamentnými voľbami sa v nedeľu konalo druhé kolo prezidentských volieb, ktorých víťazom je takisto konzervatívec, a to úradujúci prezident Ďorge Ivanov kandidujúci za VMRO-DPMNE. Sociálneho demokrata Steva Pendarovského porazil v pomere 55 ku 41 percentám. Funkčné obdobie macedónskeho prezidenta je päť rokov, pričom hlava štátu ako najvyšší veliteľ ozbrojených síl má na domácej politickej scéne iba ceremoniálnu funkciu. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá na voľby vyslala 250 pozorovateľov, by mala ešte v pondelok zverejniť svoju hodnotiacu správu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona