Konzervatívci v kanadskej provincii Alberta utrpeli po 44 rokoch zdrvujúcu porážku

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 10:02 • 2 min
Konzervatívci v kanadskej provincii Alberta utrpeli po 44 rokoch zdrvujúcu porážku

TORONTO - Voľby do poslaneckého zboru kanadskej provincie Alberta vyhrala v utorok ľavicová Nová demokratická strana (NPD), ktorá tak ukončila 44 rokov trvajúce vládnutie konzervatívcov.

slovakia

left justify in out

Doterajší predseda vlády a šéf Progresívnej konzervatívnej strany (PCP) Jim Prentice priznal porážku. Súčasne sa rozhodol, že s okamžitou účinnosťou odstúpi z funkcie predsedu strany, vzdá sa poslaneckého mandátu a odíde z politického života.

 

Konzervatívnej strane sa podľa analytikov nepodarilo presvedčiť voličov v provincii Alberta, že by sa okrem iného dokázala vyrovnať s deficitom vo výške sedem miliárd dolárov. Prentice vo svojom príhovore uviedol, že strana bola pred voľbami a počas kampane postavená pred ťažké rozhodovanie.

 

Predsedníčka NPD Rachel Notleyová, ktorá bude presedať novej väčšinovej vláde, sa voličom poďakovala za dôveru a uviedla, že voľby sú novým začiatkom pre provinciu.

 

Vyhlásila tiež, že ňou vedený kabinet nadviaže na prácu predchádzajúcich vlád a bude úzko spolupracovať s podnikateľskými kruhmi a federálnou vládou. Za svoju prioritu označila rast ekonomiky provincie, ktorá má bohaté náleziská ropy, a prosperitu jej občanov vrátane pôvodných obyvateľov. Prisľúbila diverzifikáciu ekonomiky Alberty, ale zopakovala, že nepodporuje projekt výstavby ropovodu Northern Gateway, ktorý bol v kampani predmetom veľkej diskusie.

 

NDP, ktorá v 87-člennom zákonodarnom zbore provincie nikdy doteraz nemala viac ako 16 kresiel, získala v utorkových voľbách 54 mandátov, zatiaľ čo doteraz vládnuci progresívni konzervatívci len desať. PCP dokonca predbehla aj Wildrose Party, ktorá po hrozbe zániku vlani na jeseň doslova "povstala z popola" a v parlamente ju bude zastupovať 21 poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona