KonzervaFest na hrade Strečno podporí mladých umelcov

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 18:36 • 2 min
KonzervaFest na hrade Strečno podporí mladých umelcov

ŽILINA - Unikátny KonzervaFest na hrade Strečno umožní mladým umelcom zo slovenských konzervatórií odprezentovať svoje absolventské predstavenia pred odbornou i laickou verejnosťou.

slovakia

left justify in out

Študenti konzervatórií z celého Slovenska budú mať 6. až 8. júna jedinečnú možnosť navzájom konfrontovať svoju tvorbu a počas troch festivalových dní absolvovať aj rôzne umelecké workshopy. ,,Zámerom župy je vytvoriť v Žilinskom kraji optimálne podmienky pre stretávanie sa mladých umelcov. KonzervaFest je jedným zo spôsobov, ako takéto výsledky dosiahnuť. Originálnu a prínosnú myšlienku KonzervaFestu vnímame aj ako silný preventívny nástroj pred nežiaducimi spôsobmi trávenia voľného času mládeže,“ povedal Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja, ktorý festival organizuje spoločne so Súkromným hudobným a dramatickým konzervatóriom Súkromnej spojenej školy v Martine.

 

Podľa autora projektu a pedagóga martinského konzervatória Michala Legíňa obsah festivalových workshopov sa bude sústreďovať na také oblasti, ktoré nie sú v dostatočnej miere podchytené v učebných osnovách, a preto budú pre študentov mimoriadne atraktívne. Prípravu na budúcu umelecko-tvorivú prax si budú účastníci zdokonaľovať na workshopoch divadelnej kritiky, autorského písania, bábkovej tvorby, fyzického a pohybového divadla a filmu. ,,Našou myšlienkou je položiť základy dlhodobej platforme, ktorá umožní končiacim študentom umeleckých škôl ukázať, čo sa počas svojho štúdia naučili. Nevýhodou absolventských a vôbec celkovo konzervatoristických predstavení je, že nemajú dlhú životnosť. Chceme, aby účastníci festivalu mali možnosť konfrontácie s ostatnými školami a efektívnejšie zúročili vlastné úsilie i vedomosti, schopnosti a zručnosti nadobudnuté počas štúdia,“ povedal Michal Legíň.

 

Festival sa bude konať 6. až 8. júna v priestoroch Hradu Strečno a jeho podhradí, kde je od septembra minulého roka sprístupnená oddychová zóna v prostredí autentickej stredovekej dediny Paseka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies