Konvoj OSN sa už opäť pohyboval Sýriou, doviezol pomoc na predmestie Damasku

NETKY.SK • 23 September 2016, 09:38 • 2 min
Konvoj OSN sa už opäť pohyboval Sýriou, doviezol pomoc na predmestie Damasku

DAMASK - Konvoj 23 kamiónov doviezol dnes humanitárnu pomoc na predmestie sýrskej metropoly Damask, obliehané vládnymi silami. OSN už teda znovu vysiela svoje humanitárne konvoje do opozičných oblastí v Sýrii, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Miestny aktivista Wassím Ahmad uviedol, že kamióny priviezli do okrajovej damaskej štvrte Muadamíja zdravotnícke a potravinové zásoby od rôznych agentúr OSN a od Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

 

Sýrsky arabský Červený polmesiac, ktorý dohliada na doručené zásoby, informoval, že konvoj pokrýva potreby 7000 rodín - a čoskoro bude nasledovať ďalší konvoj pre ďalších 5000 rodín.

 

Vláda vyhlásila, že na predmestí Muadamíja žije 35.000 ľudí.

 

OSN pozastavila všetky konvoje s humanitárnou pomocou do obliehaných a ťažko dostupných oblastí v utorok 20. septembra po tom, čo údajné ruské alebo sýrske vládne nálety zničili sklad Červeného kríža a humanitárny konvoj 18 kamiónov na opozičnom území pri meste Aleppo na severe Sýrie. Zahynulo pri tom 21 ľudí.

 

Ak bude táto humanitárna misia úspešná, v nasledujúcich dňoch dorazia ďalšie dodávky pomoci. V Sýrii sú na ňu odkázané milióny ľudí, pričom mnohé oblasti v krajine sú obliehané, zväčša silami prezidenta Bašára Asada, a prežívajú len s vlastnými silami.

 

A kým k 35.000 obyvateľom damaskej štvrte Muadamíja ovládanej opozíciou prichádza pomoc, severosýrske mesto Aleppo kontrolované povstalcami bombardovali lietadlá, ktoré usmrtili najmenej 11 ľudí. Napísala to dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na monitorovaciu skupinu.

 

Aleppo je odrezané od humanitárnej pomoci od júla a 40 kamiónov je uviaznutých na tureckej hranici - nemôžu sa dostať do spomínanej lokality.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies