Konvoj americkej armády opustil ČR a smeruje cez Poľsko na cvičenie v Pobaltí

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 07:53 • 2 min
Konvoj americkej armády opustil ČR a smeruje cez Poľsko na cvičenie v Pobaltí

PRAHA - Konvoj amerických vojakov, ktorí smerujú do Pobaltia na cvičenie Saber Strike, dnes pred 17.00 h opustil územie Českej republiky. Teraz sa bude konvoj pohybovať cez Poľsko. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie (ČT).

slovakia

left justify in out

Vojaci strávili dve noci v kasárňach v moravskom meste Vyškov a niektorí zamierili k poľským hraniciam už dnes ráno. Ďalšia časť konvoja strávila víkend v obci Přáslavice v Olomouckom kraji a odtiaľ sa takisto vydala na cestu do Poľska. Konečným cieľom je estónsky výcvikový priestor.

 

Celkovo mal konvoj prechádzajúci cez Česko na cvičenie do Pobaltia 420 vojakov a 225 vozidiel vrátane obrnených transportérov. Amerických vojakov sprevádzala celý čas vojenská polícia aj republikoví policajti, uviedol portál ČT.

Na cvičení sa zúčastní 13 zahraničných armád - ČR sa pridala počas presunu cez české územie, doplnila informácie hovorkyňa vyškovského vojenského areálu Monika Nováková.

 

Konvoj prišiel do Česka v piatok 27. mája. Vojakov vo Vyškove prišiel v sobotu pozdraviť aj premiér Bohuslav Sobotka. Podľa neho je potrebné posilniť spoluprácu spojencov, pretože bezpečnostná situácia vo svete sa zhoršila. Poukázal pritom na zamrznutý konflikt na Ukrajine, vojnu v Sýrii, boje v Líbyi alebo riziko terorizmu.

 

V nedeľu popoludní sa vo Vyškove konal Deň otvorených dverí s ukážkou vojenskej techniky, ktorý prilákal okolo 2000 návštevníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies