Konvergencie si pripomenú hudobnú tvorbu Bélu Bartóka

NETKY.SK • 26 Január 2017, 13:49 • 2 min
Konvergencie si pripomenú hudobnú tvorbu Bélu Bartóka

BRATISLAVA - Viaceré podujatia venované významnej skladateľskej osobnosti hudby 20. storočia Bélovi Bartókovi (1881- 1945) avizuje na február medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie.

slovakia

left justify in out

Ako za organizačný tím Konvergencií informovala agentúru SITA Ivana Macaríková, v rámci festivalu uvedie svetoznámy súbor Jerusalem Quartet v Bratislave komplet šiestich Bartókových kvartet. Konvergencie tak nadviažu na úspešné koncerty Brodsky Quartet z februára 2016, na ktorých zazneli na Slovensku po prvýkrát kompletné kvartetá Dmitrija Šostakoviča.

 

 

Dva večery s Bartókovými kvartetami naplánované na 17. a 18. februára doplnia 12. a 16. februára koncerty, na ktorých Bartókove skladby predstavia známi slovenskí interpreti Jozef Lupták, Nora Skuta, Igor Karško, Milan Paľa a ďalší. Všetky koncerty sa uskutočnia vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.


Maďarského skladateľa Bélu Bartóka (1881 - 1945), jedného z najoriginálnejších a najvýznamnejších tvorcov hudby 20. storočia, spájajú so Slovenskom viaceré väzby. V Bratislave študoval na gymnáziu a nadviazal tu dlhoročné priateľstvá. Medzi jeho najbližších priateľov patril skladateľ a dirigent Cirkevného-hudobného spolku pri Dóme svätého Martina Alexander Albrecht (1885 - 1958), pripomínajú organizátori festivalu. Toto priateľstvo pripomenie už 1. februára podujatie v bratislavskom kníhkupectve Artforum na Kozej ulici.

 

Z Albrechtových spomienok na Bartóka v knihe Túžby a spomienky bude od 19:00 čítať Milan Lasica. Súčasťou čítania bude výber zo 44 duet pre dvoje huslí, v úprave pre violu a violončelo. Zahrajú ich Martin Ruman a Jozef Lupták.


Jerusalem Quartet patrí od debutu v roku 1996 k vyhľadávaným komorným telesám. Súbor, ktorý pre známe vydavateľstvo Harmonia mundi aktuálne nahral Bartókove kvartetá č. 2, 4 a 6, spolupracoval s umelcami ako Sir András Schiff, Steven Isserlis či Elisabeth Leonskaja. Dvadsiate výročie svojej existencie oslávi celosvetovým koncertným turné, vďaka Konvergenciám budem jednou z jeho zastávok i Bratislava, informoval tím Konvergencií. Viac informácií o koncertoch možno nájsť na webstránke festivalu https://www.konvergencie.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies