Konvergencie otvorí Jan Garbarek a The Hilliard Ensemble

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:44 • 2 min
Konvergencie otvorí Jan Garbarek a The Hilliard Ensemble

Konvergencie otvorí Jan Garbarek a The Hilliard Ensemble - Kultúra Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie stojí na prahu 11. ročníka, ktorý sa odohrá v Bratislave 20.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie stojí na prahu 11. ročníka, ktorý sa odohrá v Bratislave 20. až 26. septembra. "Festival dodnes vytvára priestor pre znenie komornej hudby, ktorá nadväzuje na tradíciu a je prenesená do súčasného priestoru," komentoval podujatie, ktoré počas šiestich dní predstaví 14 výnimočných projektov, Jozef Lupták.
Podľa slov umeleckého riaditeľa Konvergencie spájajú ľudí, interpretov a publikum, rovnako spájajú rôzne štýly a žánrové rozlíšenia. "Je to priestor, kde má zaznieť niečo, čo komunikuje, niečo zaujímavé, hlboké, niečo veselé aj smutné," uviedol pre TASR Lupták, ktorý považuje za vrchol tohtoročných Konvergencií úvodný koncert Jana Garbareka a The Hilliard Ensemble.
Nórsky saxofonista Garbarek a britské vokálne kvarteto The Hilliard Ensemble, patriace k hudobným legendám 20. storočia, sa predstavia na mimoriadnom koncerte 20. septembra o 19.00 hodine v Dóme sv. Martina. Hudobníci na Slovensku vystúpia v rámci aktuálneho svetového turné k dlho očakávanému albumu Officium novum, ktorý prináša hudobné putovanie storočiami a kontinentmi, s ťažiskom na arménskej sakrálnej hudbe.
"Vrcholov však bude viac, jednak záverečný koncert Sexteta E. Dohnányiho a kvarteta D. Šostakoviča, alebo koncert z názvom Being Dufay britského tenoristu Johna Pottera, alebo koncert Bez ladu a skladu," predstavil projekty Lupták s tým, že každý je niečím špecifický a jedinečný.
Dramaturgické ťažisko festivalu však stále predstavujú predovšetkým diela komornej hudby, zaznievajúce v špičkovom naštudovaní domácich a zahraničných umelcov. K vzácnym hosťom bude tento rok patriť holandský violista Vladimir Mendelssohn. V spolupráci s renomovanými slovenskými hudobníkmi (Igor Karško, Ivana Pristašová, Milan Radič) uvedie na koncerte 23. septembra v Design Factory diela českého skladateľa Bohuslava Martinů a romantika Felixa Mendelssohna Bartholdyho.
Festival už tradične nezabúda ani na slovenských autorov. Osemdesiate narodeniny významného slovenského skladateľa - filozofa Romana Bergera si pripomenie 24. septembra koncertom Bach a Berger. Hudba a pravda. Na prvom koncerte posledného festivalového dňa uvedie Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala novú skladbu Stormy Monday od Daniela Mateja.
Do kategórie "neklasických" hudobných zážitkov budú patriť koncerty kultovej skupiny Bez ladu a skladu a Jazz Bass kontrabasistu a basgitaristu Juraja Grigláka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies