Kontroverzný poplatok za cirkevný sobáš sa ruší; rozhodla Národná rada

NETKY.SK • 1 Február 2018, 13:15 • 2 min
Kontroverzný poplatok za cirkevný sobáš sa ruší; rozhodla Národná rada

BRATISLAVA - Len nedávno zavedený administratívny poplatok za cirkevný sobáš vo výške 10 eur sa ruší. Poslanci schválili príslušnú zmenu v zákone o správnych poplatkoch, a to nepriamou novelizáciou.

slovakia

left justify in out

Národná rada SR väčšinou 102 hlasov odobrili zmenu, ktorú predtým presadil vo výbore poslanec Jozef Buček (Smer-SD). Zákon o správnych poplatkoch navrhol zmeniť cez vládny návrh zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu, ktorý parlament schválil.

 

Podľa spoločnej správy parlamentných výborov zavedenie tohto poplatku vyvolalo u obyvateľstva polemiku o potrebe takéhoto poplatku. Často ho totiž spájali so samotným uzavretím sobáša pred orgánom cirkvi a nie s úkonom vykonaným na matrike. Vzhľadom na celospoločenskú diskusiu ako aj stanoviská prezentované v médiách vznikol návrh tento poplatok zrušiť.

 

So zmenou súhlasil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý je predkladateľom vládnej novely a na zrušení poplatku sa dohodol na stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcií v Bratislave. Pred poslancami minister priznal, že došlo k chybe v zákone, pričom poplatok na základe návrhu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) presadil podpredseda vlády SR pre informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nápravu cez poslanecký pozmeňovaní návrh vo výbore považuje za štandardné riešenie.

 

Poplatok za cirkevný sobáš účtujú obecné matriky od začiatku tohto roka. Zavedený bol na základe požiadavky ZMOS-u a matrikárov, ktorí pripomienkovali zákon o elektronickej verejnej správe z dielne podpredsedu vlády Pellegriniho. Kresťanské organizácie označili poplatok za diskriminačný. Spustili petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20 000 ľudí. Kaliňák po stretnutí s nimi skonštatoval, že ľudia, ktorí sa rozhodnú uzavrieť sobáš v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení a štát by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný alebo cirkevný.

 

Minister Kaliňák prijal delegáciu Fóra kresťanských inštitúcií a platformy CitizenGO 22. januára. "Napriek tomu, že tá suma nie je vysoká, ide o princíp. Ak štát chce podporovať základnú bunku štátu – vznik rodín, v žiadnom prípade by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný alebo cirkevný," povedal po stretnutí.

 

"Aj keď sme chápali určité dôvody, ktoré viedli predkladateľov tohto poplatku, myslíme si, že je správne, aby tieto veci boli rovnocenné. Po dohode s predstaviteľmi Fóra kresťanských inštitúcií sme sa rozhodli ísť cestou, aby sa zo zákona tento poplatok vypustil,“ dodal s tým, že ľudia, ktorí sa rozhodnú zobrať v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení.

 

"Musím povedať, že sme sa na ministerstve stretli s veľkou ústretovosťou. A keď minister hovoril o tom, ako vníma tento poplatok a rodinu, museli sme súhlasiť. Chceme sa za túto podporu veľmi pekne poďakovať," reagovala Miriam Kuzárová z platformy CitizenGO.

 

Ročne sa na Slovensku uzavrie asi 26 000 sobášov, z toho 12 000 je cirkevných. Poplatok sa predtým do platnosti dostal cez zákon o e-Governmente realizovaný Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, a to na základe pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ten reflektoval na požiadavky matrikárov. Fórum kresťanských inštitúcií, ktoré zastupuje 60 členských organizácií, však tento poplatok vnímalo ako diskriminačný a následnej spustilo petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona