Kontroverzný nemecký politik Strauss prijímal úplatky cez schránkovú firmu

NETKY.SK • 22 August 2015, 07:04 • 2 min
Kontroverzný nemecký politik Strauss prijímal úplatky cez schránkovú firmu

HAMBURG - Kontroverzne vnímaný nemecký politik, bývalý spolkový minister obrany, financií, bavorský premiér a dlhoročný predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Franz Josef Strauss (1915-1988) prijímal úplatky prostredníctvom istej schránkovej firmy.

slovakia

left justify in out

Informáciu prinieslo v piatok internetové vydanie spravodajského magazínu Der Spiegel. Magazín sa odvoláva na doteraz neznáme spisy, ktoré pri rešeršovaní objavil autor Straussovej literárnej biografie Peter Siebenmorgen.

Ide o dokumenty z Eureca, kancelárie pre ekonomické poradenstvo, ktoré spomínaný politik založil spoločne s manželkou Marianne a právnikom Reinholdom Kreilem v roku 1964. Firma bola tak štruktúrovaná, že politikovo priezvisko sa v súvislosti s ňou nikde neobjavilo.

 

V zozname firiem, ktoré prostredníctvom tohto subjektu podplácali Straussa, figurujú BMW, Bertelsmann či Daimler-Benz, Dornier, Taurus-Film mediálneho magnáta Lea Kircha, ale aj firmy z niekdajšieho Flickovho priemyselného impéria. To v prvej polovici 80. rokov minulého storočia zamestnávalo viac ako 40.000 ľudí a realizovalo ročný obrat v objeme 22 miliárd niekdajších mariek.

 

V období rokov 1964-1968 takto Strauss podľa Spiegel Online zinkasoval celkovo 490.892 mariek, čo v danom období znamenalo obrovskú sumu. Pre porovnanie, vtedajší ročný príjem nemeckého spolkového ministra činil asi 90.000 mariek.

 

Mimochodom, vzťahy medzi redakciou periodika Der Spiegel a spomínaným politikom sprevádzala od roku 1962 aféra, ktorá natrvalo výrazne ovplyvnila vzťahy medzi politickou scénou a médiami v Nemecku. Po kritickom materiáli týždenníka o Bundeswehri došlo v hlavnom sídle redakcie v Hamburgu k policajnej razii, zadržaniu viacerých redaktorov a aj vydavateľa Rudolfa Augsteina. Z aféry však napokon vyšiel víťazne spravodajský magazín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies