Kontroverzný film Nevinnosť moslimov je opäť na YouTube

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 09:53 • 2 min
Kontroverzný film Nevinnosť moslimov je opäť na YouTube

SAN FRANCISCO - Protimoslimský film, ktorý vyvolal násilnosti na Blízkom východe a viedol k vyhrážkam smrťou jeho protagonistom, sa v utorok znova objavil na internetovom portáli YouTube, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predchádzalo tomu rozhodnutie odvolacieho súdu v San Franciscu, ktorý zrušil predchádzajúci verdikt federálneho súdu. Ten vlani spoločnosti Google, ktorej patrí internetový portál YouTube, nariadil video stiahnuť. Snímka však napriek tomu bola dostupná na iných webových stránkach.

 

Film Nevinnosť moslimov vyvolal v roku 2012 pobúrenie v moslimskom svete a na Blízkom východe vyvolal vlnu násilností s obeťami na životoch. Jeden z egyptských duchovných dokonca vydal fatwu, ktorá sa týkala všetkých ľudí, čo sa podieľali na vzniku kontroverznej snímky.

 

Príkaz na odstránenie krátkeho filmu zo siete YouTube vydal vlani menší tribunál toho istého súdu v San Franciscu, keď sa zaoberal žalobou týkajúcou sa autorských práv, ktorú podala jedna z účinkujúcich herečiek. Cindy Lee Garciová žiadala súdny rozkaz na stiahnutie filmu z internetu po tom, ako dostala vyhrážky smrťou.

 

Garciová tvrdí, že za honorár 500 dolárov mala účinkovať vo filme s názvom Desert Warrior, ktorý podľa jej slov nemal mať s náboženstvom nič spoločné. Vo filme sa však objavila v päťsekundovej scéne s predabovaným hlasom, ktorým sa postava ňou stvárnená pýta, či moslimský prorok Mohamed obťažoval deti. Herečka tvrdí, že veta znevažujúca islam sa vo filme objavila dodatočne.

 

Sudkyňa Margaret McKeownová v zdôvodnení rozsudku uviedla, že prípad je na hranici ochrany práv jednotlivca a autorských práv a základných slobôd v podobe slobody slova. Sudkyňa uznala, že Garciová bola zrejme obeťou manipulácie zo strany producenta filmu, ktorý jej päťsekundovú scénu zmenil na znevažujúci útok proti prorokovi Mohamedovi. Vyjadrila síce účasť herečke, ale uviedla, že spochybnenie autorských práv nemôže ospravedlniť cenzúru v ich mene. Sudcovia odvolacieho súdu sa uzniesli, že zákaz Nevinnosti moslimov by bol porušením slobody slova, ktorá je zakotvená v americkej ústave.

 

Spoločnosť Google nový rozsudok uvítala a pripomenula, že pôvodný názor sudcu bol prekrútením autorských práv. Garciovej právnik uviedol, že jeho mandantka sa proti verdiktu neodvolá.

 

Google od samého začiatku tvrdil, že Garciová nemá na film žiadne práva, ktoré priznal len režisérovi kontroverznej snímky Nakoulovi Basseleyovi Nakoulovi. Tento Američan egyptského pôvodu si teraz v USA odpykáva trest za iné previnenia.

 

Amatérsky film Nevinnosť moslimov vykresľuje proroka Mohameda ako sukničkára, podvodníka a pedofila. Po jeho zverejnení na internete v septembri roku 2012 sa moslimským svetom prehnala vlna nepokojov, ktorá si vyžiadali niekoľko obetí na životoch. Stiahnutie filmu z internetu žiadal aj prezident USA Barack Obama, ako aj ďalší politici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies