Kontroverzný boxer Fury je znovu na scéne! Po odpykaní trestu okamžite vyzval Joshuu

NETKY.SK • 13 December 2017, 10:16 • 2 min
Kontroverzný boxer Fury je znovu na scéne! Po odpykaní trestu okamžite vyzval Joshuu

Londýn - Britský profesionálny boxer Tyson Fury sa dohodol s tamojšou antidopingovou agentúrou (UKAD), čím sa uzavrel jeho prípad pozitívneho testu na zakázaný steroid nandrolon. Akceptoval retrospektívny dištanc na dva roky, ktorý trval do utorňajšej polnoci.

slovakia

left justify in out

Bývalý šampión superťažkej hmotnostnej kategórie prekonal najzávažnejšiu prekážku pre vrátanie licencie od Britského boxerského kontrolného výboru (BBBoC). Ten sa podľa UKAD stotožnil s utorňajším rozhodnutím. Podľa prvotných správ sa Fury ani nedostavil na stretnutie s agentúrou, ale obe strany napokon uzavreli kompromis. Pästiarovi hrozilo, že pokiaľ UKAD ponechá v platnosti trest za pozitívny nález, bude čeliť omnoho dlhšiemu dištancu a na niekoľko rokov príde o možnosť opätovne súperiť. Agentúra sa obávala, že v dôsledku tohto prípadu sa stane insolventnou.

 

"Som rád, že môžem hodiť túto nočnú moru za seba. Som bojovník skrz na skrz a nikdy v živote som neustúpil. Neustúpil by som ani v tomto spore," vyhlásil Fury podľa BBC a okamžite vyzval aktuálneho držiteľa opaskov v superťažkej váhe a krajana Anthonyho Joshuu: "Na budúci rok sa vrátim k tomu, čo viem najlepšie. Budem lepší než kedykoľvek predtým a znova sa zmocním titulov, ktoré mi právom patria."

 

img

K podobnej dohode s agentúrou dospel aj Furyho bratranec a neúspešný uchádzač o opasok organizácie WBO v najťažšej divízii zo septembra Hughie. Oboch pozitívne testovali ešte vo februári 2015, UKAD to potvrdila v júni 2016, no o dva mesiace stiahla ich provizórne suspendovanie po odvolaniach. Výsledky Furyovcov z februára 2015 diskvalifikovali, neskoršie súboje vrátane Tysonovho triumfu nad Vladimirom Kličkom však zostali v platnosti.

 

"Vzhľadom na protiargumenty a riziká spojené so sporom akceptovali obe strany kompromis," znelo stanovisko UKAD. Tá trvá na tom, že bratranci sa previnili proti antidopingovým pravidlám. Oni tvrdia, že pozitívne testy mali po tom, ako zjedli nekastrovaného diviaka. Ten prirodzene obsahuje veľké množstvo hormónu testosterón, ktorý účinkuje podobne ako nandrolon. "Teší nás, že sa môžeme pohnúť dopredu bez toho, aby nás označovali za dopingových hriešnikov," dodali Furyovci.

 

Tyson Fury získal opasky WBA, IBF a WBO, keď zdolal Vladimira Klička v novembri 2015. Zakrátko prišiel o poctu IBF, keďže odmietol bojovať proti povinnému vyzývateľovi verzie. Odveta s Kličkom bola naplánovaná na jún 2016, ale Brit ju najprv odložil a potom aj zrušil. V októbri minulého roka sa vzdal aj zvyšných titulov a sústredil sa na svoje zdravotné problémy. BBBoC mu pozastavil licenciu, "kým sa viac neoboznámi s jeho dopingovou a zdravotnou situáciou".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona