Kontroverznú reformu súdnictva v Poľsku schválil po Sejme aj Senát

NETKY.SK • 22 Júl 2017, 08:00 • 2 min
Kontroverznú reformu súdnictva v Poľsku schválil po Sejme aj Senát

VARŠAVA - Poľský Senát v noci nadnes schválil kontroverzný návrh zákona o najvyššom súde, ktorý vyvolal vlnu ostrej kritiky zo strany poľskej opozície, časti verejnosti aj EÚ.

slovakia

left justify in out

Za návrh hlasovalo 55 členov hornej komory parlamentu, proti bolo 23 senátorov. Dvaja zákonodarcovia sa hlasovania zdržali.

 

Svoju nespokojnosť s rozhodnutím nahlas vyjadril dav demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred budovou Senátu.

 

Návrh z dielne konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) už predtým schválila dolná komora poľského parlamentu (Sejm). PiS má v oboch komorách väčšinu.

 

Schválený právny predpis teraz poputuje na podpis prezidentovi Andrzejovi Dudovi, ktorý pri svojich rozhodnutiach dosiaľ vždy postupoval v duchu straníckej línie PiS, uviedla agentúra Associated Press.

Líder PiS Jaroslaw Kaczyňski tvrdí, že justičný systém v Poľsku je zastaraný, neefektívny a potrebuje reformu a nové tváre, keďže v ňom stále pôsobia ľudia z komunistických čias. Časť kritikov zákona tieto jeho argumenty uznáva, ale iní, ako aj samotní sudcovia, ich označili za nesprávne. Odporcovia návrhu vyčítajú, že umožní politikom, aby kontrolovali súdnu moc, ktorá tak stratí svoju nezávislosť.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies