Kontroverzne vnímaný podnikateľ Subotič sa osobne dostavil na súd

NETKY.SK • 16 September 2013, 18:27 • 2 min
Kontroverzne vnímaný podnikateľ Subotič sa osobne dostavil na súd

BELEHRAD - Kontroverzne vnímaný srbský podnikateľ Stanko "Cane" Subotič, sa dnes osobne dostavil na súd v Belehrade, pred ktorým sa zodpovedá z obvinení z rozsiahleho pašovania cigariet. Údajného šéfa gangu, ktorý sa v 90. rokoch zaoberal pašovaním cigariet, v roku 2011 odsúdili v Srbsku v neprítomnosti na šesť rokov odňatia slobody nepodmienečne. Vyšší súd však pôvodný rozsudok anuloval, čo vyústilo v opakovanie procesu, píše tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Obnovený proces prebieha v Belehrade od júna. Samotný podnikateľ žijúci vo Švajčiarsku sa do vlasti vrátil iba v uplynulých týždňoch po tom, čo zatykač na jeho osobu spred siedmich rokov nahradila kaucia vo výške viac ako pol milióna eur. Subotič a ďalších 13 osôb čelí v  prípade obvineniu, že v rokoch 1995-1996 sa pašovaním cigariet nezákonne obohatili o asi 30 miliónov eur. Dvoch obžalovaných súd oslobodil, zvyšných 11 odsúdil pôvodne na tresty väzenia od desiatich mesiacov do 4,5 roka. Na lavici obžalovaných sa ocitli aj niekdajší šéf srbských colníkov v Miloševičovej ére Mihalj Kertes, ktorého odsúdili na štyri roky väzenia a ďalší štyria kedysi vysokopostavení predstavitelia colnej správy a polície.

Podnikateľ sa o rozruch v Srbsku a Čiernej Hore postaral v apríli 2010, keď na súde v Ženeve podal trestné oznámenie na 23 bývalých i súčasných srbských a čiernohorských politikov kvôli ohováraniu, vydieraniu a kriminálnemu spolčeniu sa. Vyučený krajčír je už niekoľko rokov považovaný za jedného z najbohatších Srbov vôbec. V polovici prvej dekády nového milénia sa hodnota jeho súkromného majetku odhadovala na 650 miliónov eur. Na Subotičove aktivity po prvý raz verejne poukázal v máji 2001 neskôr zavraždený chorvátsky novinár Ivo Pukanič, ktorý podnikateľa označil za "hlavu celej balkánskej mafie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies