Kontroly ovocia a zeleniny odhalili 69 nedostatkov

NETKY.SK • 26 Október 2014, 10:59 • 2 min
Kontroly ovocia a zeleniny odhalili 69 nedostatkov

BRATISLAVA - Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) si počas minulého mesiaca posvietili pri kontrolách čerstvého ovocia a zeleniny na 178 prevádzok, zhodu s obchodnými normami posudzovali v prípade 915 plodín, odhalili pritom 69 nedostatkov. Vyplýva to zo správy ŠVPS.

slovakia

left justify in out

ŠVPS v septembri tohto roka vykonala na požiadanie dve kontroly. V rámci nich posudzovala osem plodín, požiadavkám vyhoveli všetky. V maloobchodoch urobili inšpektori 138 kontrol, pričom hodnotili 721 plodín, nedostatky konštatovali u 67 z nich. Vo veľkoobchodných skladoch vykonali 28 inšpekcií, posvietili si na 160 plodín, z čoho nevyhoveli dve. Pri kontrolách obstáli dobre aj prvovýrobcovia, počas desiatich inšpekcií u nich posudzovali 26 plodín, normám zodpovedali všetky. 

 

Celkovo inšpektori preverili v septembri 216 769,92 kilogramov tovaru, z čoho požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme nevyhovelo 2 861,7 kilogramov. Hodnotených bolo 49 druhov ovocia a zeleniny, najčastejšie sa medzi nevyhovujúcimi plodinami objavovali paprika, jablká, či hrozno. Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Najčastejšie nevyhoveli v obchodnej kvalite, a to až v 63,4 percentách, minimálne požiadavky na kvalitu nespĺňalo 20,3 percent a s označením malo problém 16,3 percent.

 

Počas minulého mesiaca bolo právoplatným rozhodnutím ukončených 5 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 7 040 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies