Kontroly na hraniciach v Británii môžu ohroziť čerstvosť dovážaných potravín

NETKY.SK • 4 September 2017, 15:39 • 2 min
Kontroly na hraniciach v Británii môžu ohroziť čerstvosť dovážaných potravín

LONDÝN - Ak po vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ) dôjde k zavedeniu colných kontrol, zvýši to nielen náklady na dovoz, ale môže sa tiež stať, že sa potraviny pokazia, kým prejdú cez hranice. Upozornila dnes druhá najväčšia sieť britských supermarketov - Sainsbury.

slovakia

left justify in out

Akékoľvek nové kontroly dovozu a vývozu potravín by zvýšili náklady a čas prepravy. To skomplikuje firmám snahu dodať klientom čerstvé výrobky, povedal Mike Coupe, generálny riaditeľ Sainsbury.

 

"Ak si napríklad vezmeme našu sieť dodávateľov čerstvých tovarov, v Španielsku čerstvé produkty naložíme do kamióna a ten ich dopraví priamo do nášho distribučného centra niekde v Anglicku. Nemusí pritom prechádzať cez žiadne hraničné kontroly," povedal.

 

Zdôraznil, že čokoľvek, čo naruší tento proces, bude mať dva dôsledky: zvýši náklady na dovoz a negatívne ovplyvní čerstvosť produktov. Pripomenul, že pri preprave čerstvých tovarov, ako sú napríklad ovocie a zelenina, z veľkej vzdialenosti môže mať aj niekoľko hodín oneskorenia citeľne negatívny vplyv na ich kvalitu.

 

Britský maloobchodný sektor znepokojuje vývoj rokovaní o brexite, ktoré zatiaľ nepriniesli žiadny pokrok, aj keď sa Londýnu kráti čas na dosiahnutie dohody s EÚ ešte pred vystúpením z bloku.

 

Konzorcium britských maloobchodníkov minulý týždeň varovalo, že ceny v obchodoch v Spojenom kráľovstve sa môžu zvýšiť a výber bude slabší, ak sa Londýn a Brusel nedohodnú na riešení kľúčových bodov, akými sú hraničné kontroly, nákladná doprava a bezpečnosť potravín po brexite.

 

Opozičná Labouristická strana navrhla, aby Británia zostala na jednotnom európskom trhu a v colnej únii počas prechodného obdobia po roku 2019. To by pomohlo zmierniť škody, ktoré môže brexit spôsobiť ekonomikám na oboch stranách Lamanšského prielivu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies