Kontroly na hraniciach so Švédskom spôsobia zdržanie a drahšie lístky

NETKY.SK • 29 December 2015, 19:04 • 2 min
Kontroly na hraniciach so Švédskom spôsobia zdržanie a drahšie lístky

KODAŇ - Dánske železnice varovali pred možnými zdržaniami a tiež nárastom cien lístkov v súvislosti s nadchádzajúcimi pasovými kontrolami pre všetkých cestujúcich smerujúcich z krajiny do susedného Švédska.

slovakia

left justify in out

Od 4. januára sa totiž budú musieť cestujúci vo všetkých vlakoch, autobusoch a trajektoch pred vstupom do Švédska identifikovať príslušným úradom.

Kontroly na dánsko-švédskej hranici budú stáť samotné dánske železnice takmer milión dánskych korún (asi 134.000 eur) denne, spresnila dánska železničná spoločnosť DSB. Dodala, že ak budú takéto hraničné kontroly uplatňované viac ako jeden mesiac, "mohli by mať za následok (zvýšený) poplatok na cestovnom do Švédska, aby sa tak pokryli mimoriadne náklady".

 

Medzi týmito dvoma susednými škandinávskymi krajinami bolo možné bez pasu cestovať už od konca 50. rokov, uviedol Reuters. Kontroly na hraniciach teraz zaviedlo Švédsko v rámci opatrení zameraných na spomalenie prílevu utečencov do krajiny.

 

Migrantov by malo podľa odhadov len do konca tohto roka do Švédska prísť približne 190.000. Krajina tvrdí, že sa s takýmto náporom nedokáže vyrovnať, a vyzýva ostatné štáty EÚ, aby prijali viac migrantov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona