Kontrolujeme výroky politikov: Zavádzajú o nezamestnanosti aj o drogách

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:00 • 2 min
Kontrolujeme výroky politikov: Zavádzajú o nezamestnanosti aj o drogách

BRATISLAVA - Politici v nedeľu v diskusných reláciách dokázali, ako sa vyznajú vo vlastnom rezorte. Minister práce Ján Richter použil v televíznej diskusii s Júliusom Brockom tri nepravdivé a štyri zavádzajúce faktické výroky v porovnaní s deviatimi pravdivými. Jeho oponent, ktorý sa s témou nezamestnanosti stretáva ako poslanec a predseda Výboru NR SR pre sociálne veci, dopadol ešte horšie: popri troch pravdivých výrokoch sa až štyri krát dopustil zavádzania a v ďalších štyroch prípadoch jeho tvrdenia označil Demagog.sk za nepravdivé.

slovakia

left justify in out

V diskusii o drogovej závislosti mu konkuroval Igor Matovič, ktorý zavádzal až v šiestich prípadoch. Naopak najlepšie skóre si tento týždeň udržal Martin Poliačik, ktorý v deviatich overených výrokoch použil nepravdu len jeden krát.

V relácii O 5 minút 12, kde Richter s Brockom diskutovali o nezamestnanosti, padlo vyše 30 faktických výrokov, takmer každý druhý z nich však bol zavádzajúci, nepravdivý alebo neoveriteľný. Richter napríklad trojnásobne navýšil počet absolventov v evidencii na úradoch práce. Mýlil sa aj v počte mladých nezamestnaných v rokoch 2011 a 2012 napriek tomu, že túto informáciu predkladal parlamentu v Správe o situácii na trhu práce.

Brocka na druhej strane vyhlásil, že malé firmy do 30 zamestnancov u nás zamestnávajú až 90 percent zamestnancov, hoci podľa analýzy NADSME je ich podiel na zamestnanosti len 57 percentný. Nesprávne použil aj mieru nezamestnanosti na Slovensku pri pokuse porovnávať ju s Nemeckom. Pravdivé nie je ani jeho tvrdenie, že Slovensko má najvyššie firemné dane spomedzi okolitých krajín, keďže v Rakúsku je sadzba dane z príjmu pre právnické osoby až 25-percentná, teda o dve pecentá vyššia než na Slovensku.

Matovič a Poliačik zatiaľ v relácii Na telo rozoberali čerstvo schválenú novelu trestného zákona. Líder hnutia OľaNO opakovane interpretoval schválenú novelu, svoje i cudzie pozmeňovacie návrhy aj jej výklad spôsobom, ktorý nenašiel oporu v záznamoch z rokovaní parlamentu. Mal však pravdu, keď tvrdil, že poslankyňa Lucia Nicholsonová z SaS ako štátna tajomníčka ministerstva práce počas vlády Ivety Radičovej nepodala ani jeden legislatívny návrh o rómskej tématike. Tu chybil Poliačik tvrdením, že ich počas svojho pôsobenia v NRS SR podala “desiatky”. V tejto problematike ich totiž predložila šesť, všetky však až po voľbách v apríli 2012.

Kontrolu výrokov politikov prináša v každotýždenných analýzach portál Demagog.sk. Všetky faktické výroky, ktoré diskutujúci v reláciách Na telo a O 5 minút 12 použili, sú k dispozícii aj s hodnoteniami a ich zdôvodneniami na stránke projektu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies