Kontrolujeme výroky politikov: Zavádzajú nielen domáci politici, ale aj eurokomisár Šefčovič

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 13:25 • 2 min
Kontrolujeme výroky politikov: Zavádzajú nielen domáci politici, ale aj eurokomisár Šefčovič

BRATISLAVA – Analýza faktických výrokov, ktoré zazneli v nedeľnej relácii Na telo ukázala, že kontrolovať treba nielen domácich, ale aj europolitikov. V prvej časti relácie vystúpil pozitívne naladený podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Z jedenástich faktických výrokov, ktoré počas svojho krátkeho vystúpenia vyslovil, boli štyri nepravdivé, dva zavádzajúce a jeden neoveriteľný.

slovakia

left justify in out

Podpredseda Európskej komisie by mal vedieť, že hoci na Slovensku priemysel tvorí významnú časť hospodárstva, najpriemyselnejšou krajinou EÚ, ako v nedeľu tvrdil, nie sme. Podľa údajov Eurostatu nás v tomto ukazovateli predbieha Rumunsko i Česko. Na najaktuálnejšie štatistiky sa nepozrel, ani čo sa týka španielskej nezamestnanosti – v tomto južanskom štáte je dnes nezamestnaných až 56% mladých ľudí, nie presná polovica.

Za zavádzajúce portál Demagog.sk označil i jeho obľúbené tvrdenie o množstve peňazí, ktoré Slovensko každoročne vynakladá na dlhovú službu, čiže na splácanie štátneho dlhu. Hoci je táto suma skutočne vysoká a dosahuje až výšku 2% slovenského HDP, Ministerstvu zahraničných vecí by toto množstvo peňazí vystačilo „iba“ na 11 rokov (nie až 18, ako tvrdí Šefčovič) a Ministerstvu financií na dva (nie 3). Z verejných zdrojov je neoveriteľné súvisiace tvrdenie o dlhovej službe v Európskej únii – podľa Šefčoviča všetky členské štáty spolu ročne zaplatia na splátkach za svoje dlhy viac než 300 miliárd eur.

Čo sa týka demagógie, podpredsedovi Európskej komisie v nedeľu robil silného súpera minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ten v druhej polovici relácie diskutoval so svojím predchodcom Jozefom Mihálom a zo šiestich faktických výrokov, ktoré použil, boli dve tretiny nepravdivé alebo zavádzajúce. Zaujímavá bola napríklad jeho interpretácia hromadného prepúšťania v Tescu, ktoré za jednu z príčin tohto prepúšťania označilo nový zákonník práce z jeho dielne. Kritike zákonníka sa minister vyhol, namiesto toho upriamil pozornosť na nové pracovné miesta, ktoré chce Tesco vytvoriť. Generálny riaditeľ Tesca na tlačovke podľa neho oznámil, že okrem prepúšťania vytvorí 300 nových pracovných miest v novootvorených pobočkách Tesco Expres. Následne vraj Tesco názor zmenilo a ide vytvoriť iba 156 nových pozícií. Druhá časť tohto tvrdenia je síce pravdivá, avšak informáciu o vytváraní 300 miest Tesco nikdy neposkytlo a ministrove tvrdenia v pondelok dementovalo.

Richterov predchodca v ministerskom kresle Mihál si viedol o čosi lepšie. Na konto si pripísal sedem výrokov, z toho iba jeden zavádzajúci. Exminister totiž tvrdil, že náklady zamestnávateľa na zamestnanca s minimálnou mzdou prevyšujú 500 eur. Je pravdou, že tieto náklady sumu 500 eur prekročiť môžu, ale zákonite nemusia. Záleží to napríklad od sumy, ktorou zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravovanie, či od preplácania nevyčerpanej dovolenky.

Celková bilancia relácie je nelichotivá – z 24 faktických výrokov, ktoré zazneli, bolo pravdivých iba 12. Všetky tieto výroky spolu s ich hodnoteniami i ich odôvodneniami sú pre Vás k dispozícii na stránke Demagog.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona