Kontrolujeme výroky politikov: Exminister Vážny zavádzal najviac

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 11:16 • 2 min
Kontrolujeme výroky politikov: Exminister Vážny zavádzal najviac

BRATISLAVA - Ľubomír Vážny a Ján Figeľ sa v nedeľu stretli hneď v dvoch diskusných reláciách, O 5 minút 12 a V politike, a diskutovali o čerpaní eurofondov. V prvej z nich ich na časť relácie vystriedali Pavol Frešo a Róbert Madej s témou o voľbe generálneho prokurátora. Najhoršiu štatistiku si z tohto týždňa odnáša Ľubomír Vážny, ktorý použil len 10 pravdivých výrokov z celkového počtu 22.

slovakia

left justify in out

Vážny, podpredseda vlády pre investície, v relácii V politike podľa portálu Demagog.sk nehovoril pravdu, keď tvrdil, že nedočerpané prostriedky vo výške 350 miliónov eur prepadnú, ak Európska komisia nezmení pravidlá ich čerpania. On sám, rovnako ako iní predstavitelia vlády, sa pritom pre média vyjadrovali aj o tretej možnosti, ktorou je presunutie do iného operačného programu. Vo verejnoprávnej televízii si pripísal až tri nepravdy a jedno zavádzanie. Napríklad nepresne tvrdil, že zamestnanosť v stavebnom sektore medzi rokmi 2010 a 2012 klesla o 25 tisíc zamestnancov, tento pokles v skutočnosti dosiahol len 17,6 tisíc zamestnancov.

Na pováženie je však zvyšných 7 Vážneho faktických výrokov, ktoré sa tímu Demagog.SK nepodarilo z verejne dostupných zdrojov overiť. Množstvo informácii o čerpaní eurofondov sa napríklad presne eviduje v elektronickom systéme, do ktorého verejnosť nemá prístup. Tento stav umožňuje politikom manipulovať verejnú mienku vyhláseniami o čerpaní eurofondov, ktoré si občania nemajú možnosť overiť.

Ján Figeľ vyslovil v každej relácii po 13 výrokov, v obidvoch bolo 10 z nich pravdivých. V O 5 minút 12 si pridal do štatistík jednu nepravdu, jedno zavádzanie a jeden neoveriteľný výrok. Neprávom obvinil súčasného ministra dopravy Počiatka, že nezačal stavbu žiadnej diaľnice alebo rýchlostnej cesty. Za zavádzajúci považuje Demagog.SK aj jeho výrok, podľa ktorého Počiatek zrušil pripravené projekty na elimináciu bezpečnostných rizík na cestách v žilinskom a banskobystrickom kraji. Rekonštrukcia ciest v banskobystrickom kraji totiž zo štátnych zdrojov pokračuje. V relácii V politike sa dopustil jednej nepravdy tvrdením, že počas prvej vlády Roberta Fica boli prijaté štyri protiústavné zákony. Ústavný súd z tohto obdobia vyhlásil za protiústavný len jeden zákon, zákon o zákaze zisku súkromných poisťovní.

Madej a Frešo naopak diskutovali takmer príkladne. Róbert Madej použil počas relácie 6 výrokov, všetky ohodnotil Demagog.SK ako pravdivé. Jeho oponent použil vyšší počet výrokov, až 9, jeden z nich bol však označený za nepravdivý. Pavel Frešo totiž vyhlásil, že v dobe voľby generálneho prokurátora nebol ani poslancom, ani funkcionárom strany SDKÚ-DS. Podľa svojich slov vraj bol len obyčajný bratislavský župan. Od roku 2008 je však Frešo predsedom miestneho zväzu strany v Bratislave – Starom meste, takže nie je pravdou, že nebol straníckym funkcionárom.

 Spolu tak počas obidvoch relácii politici použili 63 výrokov. Z tohto počtu bolo 44 pravdivých, 7 nepravdivých, 2 zavádzajúce a 10 neoveriteľných. Všetky výroky, ich hodnotenia a podrobné analýzy nájdete na stránke Demagog.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies